HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rekord i ockerhyra – hyresgäst får närmare kvarts miljon

Stockholm Kvinnan hyrde ut sin lägenhet i andra hand – och tog ut nästan en kvarts miljon för mycket under ett drygt år. Nu har hon dömts att betala tillbaks hela beloppet.

Har du känslan av att du betalar för hög hyra för den hyresrätt du hyr i andra hand? Då kan det vara läge att kontrollera det. En tysk medborgare hade mycket svårt att hitta någonstans att bo under den tid han skulle jobba i Sverige och tvingades till slut nappa på en rymlig fyra i Hammarby Sjöstad. 150 kvadratmeter, modern, men väldigt, väldigt dyr. 33 000 kronor i månaden närmare bestämt. Omöblerad.

Men mannen var medlem i hyresgästföreningen och kom där i kontakt med juristen Torbjörn Larsson som har stor erfarenhet av liknande ärenden. Den verkliga och maximal hyra som är tillåten att ta ut för lägenheten räknades fram och den visade sig vara väsentligt lägre. Totalt sett hade mannen betalat 221 070 kronor för mycket i hyra under perioden.

Läs ocksåKvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran

Ärendet gick till hyresnämnden för beslut men dit kom aldrig den 51-åriga kvinnliga förstahandshyresgästen. Hon yttrade sig inte ens i korrespondensen inför sammanträdet. Hyresnämnden hade därför bara mannens krav att förhålla sig till och tillerkände honom också hela beloppet som krävdes: 221 070 kronor. Plus 3000 kronor i ränta. Kvinnan hörde inte ens av sig efter att beslutet vunnit laga kraft och ska därför betala tillbaks pengarna vilket nu också skett.

Beloppet är inte bara högt, det är all-time-high för de senaste åren.

– I modern tid så är det det. Enligt det nya regelverket, säger Torbjörn Larsson. Tidigare gick det att få tillbaks överhyra för två år, nu gäller ett år.

Läs ocksåHyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

Torbjörn Larsson för statistik över de återbetalningsärenden han själv driver åt lurade hyresgäster. Den visar en ökning för 2018. Både vad gäller summor och antal. Totalt i år har han haft 15 ärenden till dags dato med en sammanlagd överhyra på 652 000 kronor. 2017 hade han 13 ärenden fram till juni där andrahandsvärdar tvingades betala tillbaks 454 000 kronor.

Läs också Hyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta Fyra år med högljudda skrik ledde till uppsägning Hyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.