Annons

Renovering höjer hyror i Kungälv: ”Blir alldeles för dyrt för mig”

Kungälv Efter renoveringen höjs Farah Mallas lägenhet över smärtgränsen. Då kommer hyran för hennes trea på Lärkgatan i Kungälv närma sig 9 000 kronor. Nu hoppas hon på en ersättningslägenhet i bottenplan.
Foto: Lotta Engelbrektsson
Utsikt mot ombyggnad. Hyresgästen Farah Malla har besök på balkongen av vännen Musbah Mneimne. "Jag är också hyresgäst hos Kungälvsbostäder, men bor på Trollehättevägen. Där ska det också renoveras snart", säger Musbah.

Hem och Hyra har i flera artiklar berättat om hur den kommunala stiftelsen Kungälvsbostäder rustar upp sina hus och höjer hyrorna. Nu har turen kommit till Lärkgatan i Fontinområdet, där förhandlingarna för de 123 lägenheterna precis är klara.

Bland annat ska kök och badrum fräschas upp med klinkers och kakel, plus att alla ytskikt får en upprustning. Samtidigt stiger hyresnivån med 35–40 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Planen är att tömma trapphus för trapphus och evakuera alla boende. De som har fasta kontrakt kommer att erbjudas andra lägenheter med samma hyra som i nuläget, säger Anders Ljung, projektchef för Kungälvsbostäder.

Förhandlingarna klara. Under de sista vackra junidagarna bestämdes hyresnivåerna på Lärkgatan i Kungälv. Efter renoveringen höjs hyrorna 35–40 procent.

Bland hyresgästerna på Lärkgatan råder en viss resignation. Från sina fönster kan de följa byggprocessen på Fontinvägen mittemot och de har vetat om att det snart är dags.

Farah Malla berättar att hon har bott i sin trerumslägenhet i 29 år. Hon har alltid trivts i området och här har hennes barn vuxit upp. I dagsläget betalar hon 6 800 kronor i månaden i hyra.

Läs ocksåNya kök höjer hyran i Kungälv

– Om hyran blir nästan 9 000 kronor blir det alldeles för dyrt för mig, säger hon.

Farah Malla är beroende av sin rollator för att ta sig fram och det är besvärligt med trapporna. Hennes lägenhet ligger högst upp i fyravåningshuset och det finns ingen hiss. För det mesta håller hon sig hemma i bostaden.

Annons

– Mina barn hjälper mig att handla och jag går inte ut så mycket. Kanske tar jag chansen att flytta till en lägenhet på bottenvåningen, säger hon.

Läs ocksåStambyte höjer Martins hyraMartin Rehnberg utanför huset på Dämmevägen 2, Kungälv.

Den långa hyreslängan på Lärkgatan har 60 år på nacken och är, enligt projektchefen Anders Ljung, i stort behov av en renovering. Bland annat har det länge varit problem med avloppen i huset.

Under upprustningen ska hyresgästerna evakueras i tre månader innan de kan återvända till sina gamla lägenheter med den nya hyressättningen.

– En tvåa som tidigare kostat 4 500 kronor kommer att få en hyra på 6 641 kronor. En typisk trea på 64,5 kvadrat får en hyreshöjning med 1 700 kronor, berättar Anders Ljung.

123 hushåll på Lärkgatan i Kungälv står inför renovering av sina lägenheter.

På Hyresgästföreningen är man införstådd med att det är en omfattande renovering som väntar på Lärkgatan. Däremot beklagar Johanna Silebäck, som varit ansvarig förhandlare, att Kungälvsbostäder brutit det ombyggnadsavtal som de haft med Hyresgästföreningen.

Inför den sista etappen av renoveringen i Fontin valde bostadsbolaget att själva ha kontakt med hyresgästerna.

Annons

– Vi tycker att det är bekymmersamt att inte ha ett ombyggnadsavtal som säkrar hyresgästernas inflytande. Särskilt som det här garanterat inte är de sista lägenheterna som Kungälvsbostäder ska renovera, säger hon.

Hyresgästen Vida Gyan, som bor i en trea på Lärkgatan med sina fem barn har egentligen sitt hyreskontrakt på Fontinvägen – som renoveras just nu – och har redan evakuerats en gång till den nuvarande lägenheten.

Visst är det trångt i ersättningslägenheten på Lärkgatan, men Vida Gyan tycker att hyran är bra. Just nu betalar hon 5 500 kronor i månaden för 71 kvadratmeter.

– Men meningen är att jag ska flytta tillbaka till min lägenhet på Fontinvägen när den är färdigrenoverad. Den är ännu mindre, 65 kvadratmeter och får en hyra på nästan 8 000 kronor, säger hon.

Läs också Tufft bo kvar när stambyte pågår Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.