Annons

Renoveringsfonderna försvann när huset såldes

Landskrona Annelie Nilsson i Landskrona sparade ihop 23 000 kronor och var nära ett nytt kök. Då såldes hyreshuset och hela renoveringsfonden upp i rök.

– Jag hade min vision klar för hur det nya köket skulle se ut, säger Annelie Nilsson. Vi har lagt flera tusen på att själva tapetsera de andra rummen, så att fonden skulle räcka till ett nytt kök.

Annons

I vintras sålde Landskronahem hyreshusen i kvarteret Falken i centrala Landskrona till en privat värd, Svenska Hus. Försäljningen kom som en total överraskning för grannarna.
─ Vi fick en lapp där det stod att huset skulle säljas. Dagen efter fick vi reda på att fonderna var låsta. Det gick inte att göra några beställningar längre, konstaterar Anette Hansson som bott i kvarteret i fyra år och hunnit spara ihop runt 17 000 i sin renoveringsfond. Vi fick inte ens en chans.
 
Landskronahems vd Göran Jingborg beklagar det som hänt men menar att det var omöjligt att förvarna de boende om försäljningen.
─ Det går inte att förvarna när du ligger i förhandling. Då hade vi haft 123 lägenheter som haft synpunkter. Det är tyvärr så att sånt här sker över huvudet på dem som bor. Det handlar om pengar i det här läget.
Varför fick inte hyresgästerna ta fondpengarna med sig?
– Husen värderas efter vilket skick de är i just då. Ser köparen ett kök som ska renoveras, då sänker han priset. Hade hyresgästerna fått fortsätta använda fonderna efter värderingen hade vi fått betala dubbelt. Vi hade fått ge bort fondpengarna, utan att få igen dem vid försäljningen.
 
Hyresgästföreningens chefsförhandlare Stefan Bolin blev liksom hyresgästerna tagen på sängen av beslutet om försäljning. Han konstaterar att den typen av avtal som styr fonderna upphör att gälla när husen säljs.
─ Situationen som uppstått i Landskrona är helt ny, menar Stefan Bolin. Det är första gången det hänt. Det är de som lagt ut egna pengar för renovering och sparat fondpengarna till något större som råkar illa ut. Brister i underhållet kommer ju de nya ägarna att ta hand om. 
─ Nu tar vi tar diskussion med Landskronahem om hur vi ska tackla problematiken så att inte fler blir drabbade.

Annons
Fakta: Renoveringsfonder


Renoveringsfonder finns hos bland annat Landskronahem och HFAB i Halmstad. Varje månad går ett par hundralappar av hyran till fonden. Pengarna styr hyresgästen själv över; han eller hon kan välja att lacka om köksluckorna, tapetera om eller byta golv. De som väljer att inte använda fonden alls får, när fonden är full, istället ett hyresavdrag.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.