Annons

Renoveringshysteri när Landskronahem säljer

Landskrona Många vill renovera innan Sandvången och Pilängen säljs. Under tre veckor fick Landskronahem in tusentals beställningar rörande tapetsering, golvbyten och köksrenoveringar.

Tidigare i vår beslutade Landskronahems styrelse att 1225 lägenheter samt ett LSS-boende ska säljas till Stena fastigheter. I samband med att beslutet togs meddelades det även att de renoveringsfonder som finns knutna till lägenheterna skulle upphöra.

Hyresgästerna fick cirka två veckor på sig att beställa renoveringar innan fonderna försvann. Resultatet blev att Landskronahem mellan den 18 april och 9 maj fick in tusentals beställningar rörande allt från tapetsering till golvbyten. I dagsläget har 1682 av dessa beställningar godkänts.  

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Samordning med aktuella entreprenörer har gjorts och vi har en ambition att utföra beställningarna under 2016, säger Helena Fremle, vd Landskronahem.

Annons

Den i särklass vanligaste beställningen är tapetsering eller målning av rum. Totalt har 310 hyresgäster på Sandvången och 115 hyresgäster på Pilängen fått godkänt att tapetsera eller måla om i sammanlagt 1201 rum.

Vad renoveringarna kommer att kosta Landskronahem och hur mycket pengar som fanns kvar i fonderna innan dessa brann inne går, enligt Helena Fremle, inte att svara på i dagsläget.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Vi har inga fonderade medel. Det är en fiktiv avsättning som görs utifrån det periodiska underhållet på golv/tapet/målning. Avsättningen beräknas utifrån prisnivån från SABO:s årliga prislista. Detta innebär att det endast är en schablonmässig nivå på det så kallade fondkontot. Den faktiska kostnaden är oftast högre än den schablonmässiga, säger hon och tillägger att summan av renoveringarna går att få fram först när allt arbete är utfört. 

Annons

Den 30 maj när kommunfullmäktige skulle fatta det slutliga beslutet om försäljningen av fastigheterna valde oppositionen att begära minoritetsåterremiss. Beslutet kan nu fattas tidigast vid nästa fullmäktigemöte den 22 juni.

Fakta: Godkända beställningar i områdena Pilängen och Sandvången mellan 18/4 och 9/5

425 hyresgäster har beställt målning/tapetsering i totalt 1201 rum.

328 hyresgäster har beställt 446 golvbyten

34 hyresgäster har beställt byte av köksluckor/bänkskivor

1 hyresgäst har utfört eget arbete och får ersättning

Läs också Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.