Annons

Rikshem bygger 1 500 hyresrätter i Nacka

Nacka En storsatsning på ettor och tvåor med rimliga hyror. Det är målet när Rikshem bygger upp till 1 500 hyresrätter i Nacka. Målet är att en etta ska ha en månadshyra på 5 000 kronor.

– Idag sätter bostadsbristen krokben på hela samhällsekonomin och det är viktigt för oss att bidra till att det byggs fler hyresrätter, säger Ilija Batljan, vice vd i Rikshem, som ägs av pesnionsbolagen fjärde AP-fonden och AMF.
 
Bristen på hyresrätter i Nacka är stor och kommunen saknar ett allmännyttigt bostadsbolag. Nu säljer kommunen ut fastigheter i form av förskolor, skolor och sporthallar till Rikshem för 1, 8 miljarder kronor mot att bostadsbolaget bygger minst 500 hyresrätter i kommunen.
 
Men Ilija Batljan avslöjar nu att bolaget kommer att bygga uppemot 1500 hyresrätter i kommunen. Bolaget kommer att både bygga nytt på mark som köps av kommunen och förtäta på de fastigheter de nu köper.

– Vi kommer att förtäta i ibland annat Järla och Sickla. Sedan tror jag det blir 50-100 lägenheter i Nacka centrum och Älta och kanske 100 hyresrätter i Ektorp centrum. Vi räknar med att börja bygga om 1, 5 år. Vi är redo att bygga så fort kommunen blir klara med detaljplaner, säger han
 
Av de upp till 1 500 lägenheterna kommer majoriteten att bli yteffektiva ettor och tvåor. För att komma ner i byggkostnad och hyra används kunskap från ett nyproduktionsprojekt i Uppsala.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Där har vi trimmat kalkylen och sett att det går att få ner kostnaderna. Idag har unga ingenstans att ta vägen och därför fokuserar vi på små lägenheter, säger Ilija Batljan.
 
Vad kommer hyran att ligga på?

– Vi ska försöka uppnå en hyra på maximalt 5 000 kronor för en yteffektiv etta och 6 500 kronor för en yteffektiv tvåa. Men det bygger på att kommunen inte tar ut samma pris för marken som när de säljer till bolag som ska bygga bostadsrätter, säger Ilija Batljan.

Annons
Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Är du länge i källaren - då kan larmet gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.