Annons

Risk för kraftiga hyreshöjningar: hela listan

Stockholm Kungsholmen, Gröndal och Östermalm. Det är några platser i Stockholm som riskerar hyreshöjningar om förslaget om höjda markhyror för flerbostadshus går igenom.

Exploateringskontoret i Stockholm stads förslag slog ner som en bomb i media. Skälet är att förslaget om kraftigt höjda tomrättsavgälder för den mark som staden hyr ut till bostadsbolag och bostadsrättsföreningar leder till en kostnadsökning på som mest 1 250 kronor i månaden för en trea på 77 kvadratmeter i innerstaden.

Vinnarna på förslaget är Tensta, Akalla, Rinkeby och Husby som föreslås få en sänkning som motsvarar 100 kronor i månaden för en trea.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Skärholmen blir höjningen 20 kronor i månaden för en trerummare.

Hem & Hyra har frågat Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem vem som ska betala notan om förslaget blir verklighet.

Inget av bolagen vill i dagsläget svara på frågor.

Läs ocksåMaarits kamp över – får ta banklån till hyreshöjning

Men för att få en fingervisning om vilka summor det rör sig om så betalar till exempel Svenska Bostäder och Stadsholmen idag 135 miljoner kronor i avgäld per år och Familjebostäder 97 miljoner kronor. En 50 procentig höjning skulle alltså innebära åtskilliga miljoner i ökade kostnader.

Annons

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, tror att bolagen kommer att vilja ha täckning om de förslaget på ökade kostnader blir verklighet.

– Det kommer säkert att komma upp i hyresförhandlingarna. Vi är så klart inte positiva till sådana här omotiverade kostnadsökningar, säger han.

Läs ocksåÖbo vill höja med 3,5 procent – "hyresnivån är relativt låg"

På Exploateringsnämndens möte i morgon 14 april ska nämnden ta beslut om höjda tomträttsavgälder.

Enligt Jan Valeskog, (S) och ordförande i Exploateringsnämnden, ska förslaget sedan ut på remiss och det slutliga beslutet tas efter sommaren.

– Jag tycker nivåerna i förslaget är rimliga, vi har inte höjt avgiften sedan 2004 och måste marknadsanpassa avgälden. Men om det blir en höjning till de här nivåerna återstår att se när remissrundan är klar, säger han.

Annons

Har ni gjort någon analys av hur förslaget till höjda tomträttsavgälder påverkar hyresgästerna i Stockholm?

– Avgälden har inget direkt samband med hyrorna eftersom det inte höjer bruksvärdet. Men det kan påverka hyrorna indirekt eftersom det innebär en kostnad för bostadsbolagen, säger Jan Valeskog, (S) och ordförande i Exploateringsnämnden.

Men har ni räknat med att kostnaden läggs på hyresgästerna?

– Nej det har vi inte. Hyreshöjningar avgörs i förhandlingar.

Fakta: Riskerar du höjd hyra?

Områden som föreslås få minst en fördubblad tomträttsavgäld i Innerstaden: Lilla och Stora Essingen, Östermalmstorg, Karlavägen och Valhallavägen. Norra Djurgården och Norra Djurgårdsstaden/Hjorthagen. Vasastaden, Gamla Stan och Kungsholmen.

Västerort: Alvik, Höglandet, Nockeby, Smedslätten, Stora Mossen, Traneberg, Ålsten, Äppelviken, Södra Ängby och Nockebyhov.

Söderort: Johanneshov, Gröndal, Liljeholmen, Gamla Enskede, Årsta, Aspudden, Hägersten, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Björkhagen och Hammarbyhöjden.

Hyresfastigheter i Tensta, Akalla, Rinkeby och Husby föreslås få en sänkning av tomrättsavgälden som motsvarar 100 kronor i månaden för en trea.

Läs också Ovanligt små hyreshöjningar i Kalmar Facket duckar för frågor om tvångsflytt Carin får 100 procents hyreshöjning när huset rivs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.