Annons

Ovanligt små hyreshöjningar i Kalmar

Kalmar Mindre en procents höjning. Det blir det för hyrorna hos allmännyttan i Kalmarregionen. Alexander Kvidén på Hyresgästföreningen är nöjd med höstens förhandlingar.  

– Det här är ett lysande exempel på att systemet fungerar. Förhandlingssystemet vi har är bra och det är de lokala förutsättningarna som bestämmer var vi landar, säger Alexander Kvidén, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Kalmar.

Hyran med regionens stora kommunala bostadsbolag är nu färdigförhandlade. Endast Högsby återstår. Det beror på att villkorsändringen för dem brukar gälla från första april varje år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det blir ovanligt låga hyreshöjningar för de färdigförhandlade kommunala bostadsbolagen. Hyreshöjningen för sex av åtta bostadsbolag ligger under en procent. 

– Flera av dem tillhör en två-årig överenskommelse där 2019 utgör andra året. Det bidrar till årets gynnsamma höjning.

Annons

Bara ett bolag sticker ut. Det är Mörbylånga Bostad som höjer hyran med hela 2,16 procent. Det beror, enligt Kvidén, på att de har stort underhållsbehov. De i övrigt ovanligt små hyreshöjningarna i regionen beror på flera saker:

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi har odlat en bra relation med allmännyttan som gör det lätt att förhandla och komma överens. Dessutom har de flesta bolagen en bra modell för löpande underhåll. Det gör att man aldrig behöver höja hyrorna så kraftigt. 

Men en hyreshöjning blir det ändå hos allmännyttan i regionen. Det beror på den allmänna kostnadsutvecklingen och att de kommunala taxorna höjts. 

Nu återstår överenskommelserna med de privata fastighetsvärdarna. Kvidén räknar med att avsluta flera av de förhandlingarna innan årsskiftet.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

– Här har vi lite tuffare förhandlingar framför oss, konstaterar han. 

 

Fakta: Hyreshöjningarna hos allmännyttan i Kalmar

Hyreshöjningen i kronor utgår från en snittlägenhet som kostar 5 000 kronor per månad:

Nybro Bostad: 35 kr/ mån eller 0,7 % (år två i en tvåårig överenskommelse)

Emmaboda Bostad: 48 kr/mån eller 0,95 % (år två i en tvåårig överenskommelse)

Torsås Bostad: 35 kr/mån eller 0,7 % (år två i en tvåårig överenskommelse)

Kalmarhem: 70 kr/mån  2019 och 90 kr/mån 2020 eller 1,4 % 2019 + 1,8 % 2020 (Kalmarhem förhandlar hyran för två år i taget.)

Mörbylånga Bostad: 108 kr/mån eller 2,16 %

Mönsterås Bostäder: 50 kr/ mån 0,99 %

Byggebo (Oskarshamn): 50 kr/mån eller 0,99 %

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.