HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Maarits kamp över – får ta banklån till hyreshöjning

Stockholm Tre års orolig väntan och en retroaktiv hyreshöjning på 20 000 kronor. Det blev resultatet efter att Maarit Salminen tog strid mot hyresvärden. ”Jag är ganska nöjd och det är jätteskönt att det är klart” säger hon.
Foto: Kenneth Samuelsson
Maarit Salminen tvingas ta ett banklån för att betala den retroaktiva hyreshöjningen.

Hem & Hyra har skrivit flera gånger om Maarit Salminen i Hägersten. Första gången för att hennes värd krävde en hyreshöjning på över 80 procent efter renovering och hon riskerade att tvingas flytta efter 30 år. Sedan för att hennes ärende var det som hade legat längst i hyresnämnden, resultatet blev över tre års väntan, stress, sömnlöshet och oro.

Hon välkomnar därför beskedet att Hyresgästföreningen och hyresvärden har lyckats komma överens om hur hög hennes hyra vara.
– Det är jätteskönt att det blev klart, nu vet man vad ska förhålla sig till, säger hon.

Läs ocksåKaos på hyresnämnden - Maarit betalar priset

Utgångsläget var att värden ville höja hyran med 100 procent från första januari 2017 och sedan backade till 80 procent. Men Hyresgästföreningen sade nej och värden gick till hyresnämnden.

Den färska överenskommelsen innebär att hyran för lägenheten på 44 kvadratmeter höjs från 3 885 kronor till 6 119 i månaden. Att jämföra med värdens ursprungliga krav på en höjning till 7 420 kronor.

– Sammantaget blir det en ganska rejäl hyreshöjning på 2 300 kronor men jag vet hur det ser ut idag på bostadsmarknaden.

Läs ocksåHyresvärd kräver 80 procent i höjning efter upprustning

Överenskommelsen innebär också att hyran höjs från första juli 2019 istället för första januari 2017 som värden krävde. Maarit Salminen och de andra hyresgästerna får därmed åtta månaders retroaktiv höjning istället för tre år.

I pengar betyder det att Maarit Salminen får betala cirka 20 000 kronor i retroaktiv hyreshöjning uppdelat på nio månader. Att jämföra med 80 000 kronor om värden hade fått som han velat.

– Jag är positivt överraskad ändå med tanke på att det blir lägre hyra än vad värden ville och att jag slipper 60 000 i retroaktiv höjning.

Läs ocksåKritiserad värd: De flesta hyresgäster är nöjda

Jag hoppas att jag får höjt bostadstillägg så att det täcker en del av hyreshöjningen.
– Men jag kommer att få ta banklån för det här, jag har vetat att jag borde lagt undan pengar men jag har inte kunnat.

Hon känner en stor lättnad över att ärendet är avgjort och att hon kan bo kvar.
– Man anar inte vilken psykisk press det här är innan man är med om det. Hade det hamnat på det ursprungliga beloppet som hyresvärden krävde hade jag inte kunnat bo kvar.

Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd med överenskommelsen.
– Jag tycker den är bra under rådande omständigheter, men det har varit en jobbig väntan för hyresgästerna.

Hem & Hyra har sökt hyresvärden Alexander Lindgren för en kommentar till uppgörelsen utan att lyckas.

Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.