HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Robert Dickson på gång köpa loss marken för sina hus

Göteborg UPPDATERAD. Robert Dicksons stiftelse kan få köpa all kommunal mark som de har hyreshus på för 110 miljoner kronor. Det som återstår är att politikerna i Göteborgs fastighetsnämnd ska ge sitt godkännande.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
För 110 miljoner kronor kan Robert Dicksons stiftelse få köpa loss mark i Landala och Krokslätt. Samtidigt kan systerbolaget KB Gnistgatan få köpa mark i Järnbrott.

Hem & Hyra berättade förra veckan om problemen för Robert Dicksons stiftelse. Ett antal av stiftelsens hus står på kommunalt ägd mark och Göteborgs stad har meddelat att tomträttsavgälden, det vill säga markhyran, kommer att höjas.

Skulle kostnaden för detta tas ut via hyrorna skulle det innebära höjningar på 5–10 procent, enligt stiftelsens vd Mikael Jansson.

Läs ocksåRobert Dicksons hyror besvärligt kapitel

Tidigare har inte staden varit intresserad av att sälja marken. Nu visar det sig dock att det finns långt gångna planer på en affär.

För 110 500 000 kronor kan Robert Dickson få köpa loss mark i Landala och Krokslätt där stiftelsens hyreshus ligger. Samtidigt kan KB Gnistgatan, som ingår i samma koncern, få köpa mark i Järnbrott.

– Om affären blir av så innebär det att vi säkrar stiftelsens bostäder över tid och slipper avgiftshöjningar var tionde år. Det vore jätteskönt, säger Mikael Jansson.

Läs ocksåSista hyresuppgörelsen klar i väst

Affären kan dock inte bli verklighet förrän den godkänts av politikerna i fastighetsnämnden.

Annons

Ärendet om försäljningen av marken tas upp på nämndens sammanträde den 27 november. Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs Stad har inte fått några indikationer på att nämnden kommer att säga nej till försäljningen.

– Vi har ett uppdrag att skapa en hållbar stad och det innebär bland annat att det ska finnas hyreslägenheter som passar alla målgrupper i vår stad. Jag är glad att vi nått en överenskommelse med Robert Dicksons stiftelse så att Göteborgs stad bidrar till stiftelsens mål, att erbjuda hyreslägenheter med lite lägre avgifter, säger Martin Öbo.

Läs ocksåDe är med och bygger sitt eget hus

Samtidigt är 110 miljoner ingen liten summa för en icke vinstdrivande stiftelse.

Mikael Jansson:

– Vi har inte precis den summan på rörelsekontot, utan vi får låna större delen av beloppet. Om räntan höjs kan det komma att gå ut över hyressättningen, men förhoppningsvis ska det inte behövas. Kan vi betala det på de första 10 åren så har vi de kommande 90 säkrade sedan.

Annons

Varför berättade du inte att det här var på gång när vi talades vid förra veckan?

– Jag nämnde att det var ett alternativ att köpa marken. Men affären är inte klar förrän beslutet är fattat i nämnden.

UPPDATERING: Den 27 november röstade fastighetsnämnden ja till att affären kan genomföras.

LÄS MER:
Robert Dicksons hyror ett besvärligt kapitel

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.