HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Robert Dicksons hyror besvärligt kapitel

Göteborg Göteborgs stad tänker höja avgifterna för tomter som Robert Dicksons stiftelsehus står på. Beslutet kastar en skugga över årets hyresförhandlingar.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Robert Dicksons stiftelse vill höja hyrorna med 3,5 procent.

HELA LISTAN: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018 och Så mycket höjer västsvenska värdar din hyra 2018

UPPDATERAT: Robert Dickson på gång köpa loss marken för sina hus

Läs ocksåDe är med och bygger sitt eget hus

Förra året var hyresuppgörelsen med Robert Dicksons stiftelse en av de allra sista som blev klara i Storgöteborg. Då hade förhandlingen kört fast på vägen och fick avgöras i Stockholm av den partssammansatta Hyresmarknadskommittén. Först i juli var de nya hyrorna klara, med en höjning på 0,7 procent.

Nu, bara fyra månader senare, är det dags för en ny förhandlingsomgång. Hyresgästföreningen och Robert Dicksons stiftelse har träffats för ett inledande möte.

Det ser dock ut att kunna bli tufft, eftersom de stora tvisteområdena från ifjol finns kvar.

Läs ocksåSista hyresuppgörelsen klar i väst

Det första problemet är att Göteborgs stad beslutat om att höja avgifterna som fastighetsägare får betala om deras hus står på kommunal mark, den så kallade tomträttsavgälden. Detta är något som Robert Dickson kommer att beröras kraftigt av.

– Än så länge har vi bara fått höjda avgälder på en av våra fastigheter, men 2020 kommer de andra och det blir knivigt, säger Mikael Jansson, vd för stiftelsen.

Han menar att om hela den ökade kostnaden ska hämtas in via hyrorna, kommer de att behöva höjas med mellan 5 och 10 procent.

Läs ocksåDicksons stiftelse vill ändra stadgar

– Nu diskuterar vi olika andra lösningar. Ett sätt är att köpa marken, ett annat är att försöka påverka kommunen för att få ner gälden. Men det kan vara svårt nu när fastighetskontoret satt ner foten och vill ha den här höjningen. Ett tredje sätt är att sälja fastigheter, men det vill vi helst inte, säger Mikael Jansson.

Det andra problemet i förhandlingarna är en mer vanligt förekommande stötesten.

– Det är svårt att leva på 0,7 procent. Vi har ett ganska gammalt bestånd där det finns stora renoveringsbehov på många håll. Vi vill också öka det invändiga underhållet. Samtidigt går kostnaderna hela tiden upp. Jag har svårt att tro att till exempel målarna vi behöver anlita kommer att nöja sig med en ökning på 0,7 procent. Inte när löneökningen i deras egen bransch ligger på 2,5–3 procent, säger Mikael Jansson.

Robert Dicksons stiftelse vill höja hyrorna med 3,5 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 210 kronor mer i månaden.

Hyresgästföreningen menar å sin sida att utrymmet är ungefär det samma som i fjol, när uppgörelsen stannade på 0,7 procent. För samma exempellägenhet skulle det innebära 42 kronor i hyreshöjning.

Sofi Bringsoniou, förhandlare för Hyresgästföreningen, säger att hon har förståelse för stiftelsens problem, men att de årliga förhandlingarna är fel forum för att lösa dem.

– Här utgår vi från bruksvärdet. Robert Dicksons hyror ligger ganska lågt i en del områden, kanske behöver de genomgå en ny bruksvärdering. Men i sådana fall är det en egen process, det ska inte göras nu, säger Sofi Bringsoniou.

Samma sak gäller de höjda tomträttsavgälderna, menar hon.

– Jag hoppas att vi kan diskutera hela bilden med Robert Dickson och hitta en långsiktig lösning. Kanske måste Hyresgästföreningen jobba aktivistiskt mot politikerna för att värna billiga hyresrätter i Göteborg. Stiftelsen har i sina stadgar att de ska försöka hålla nere hyrorna, och vi vet att de anstränger sig. De bygger till exempel den billigaste nyproduktionen i hela Göteborg, säger Sofi Bringsoniou.

Både hon och Mikael Jansson säger att de hoppas att förhandlingarna inte ska köra fast i år igen.

– Jag hoppas verkligen att vi inte hamnar i Stockholm igen. Det skulle kännas väldigt märkligt, med tanke på att vi är en stiftelse som inte tar ut något i vinst. Allt vi får in går tillbaka in i verksamheten, säger Mikael Jansson.

LÄS MER:

Robert Dickson på gång köpa loss marken för sina hus

Sista hyresuppgörelsen klar i väst

HELA LISTAN:

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018 

Så mycket höjer västsvenska värdar din hyra 2018

Fakta: Robert Dicksons stiftelse

Göteborgs största privata bostadsstiftelse, grundad år 1856 av Robert Dickson.

Syftet är att erbjuda goda bostäder till rimliga hyresnivåer. Från början var målgruppen arbetarfamiljer.

Styrelsen är politiskt tillsatt av kommunfullmäktige i Göteborg.

Robert Dicksons stiftelse äger närmare 1 020 lägenheter. Husen i ligger främst i Göteborgs historiska arbetarkvarter, som Haga, Annedal, Landala, Majorna och Lunden.

Stiftelsen är även i färd med att bygga nya hus i Gårdsten.

Läs också Små bolag ger unga hyresrabatt Laholmshems boende får hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.