Annons

Roberto känner sig förföljd av bostadsrättsföreningen

Malmö Han fick tillbaka sin lägenhet efter den felaktiga vräkningen. Men än känner han sig inte trygg. Nu har värden gjort så att han blivit av med bostadstillägget.
Foto: ANDREAS BRUNNER
Roberto Mascáro känner sig kränkt och förödmjukad av sin hyresvärd, bostadsrättsföreningen Allskönsro.

Förvecklingarna med poeten och översättaren Roberto Mascáro fortsätter. Som Hem & Hyra tidigare berättat fick han hjälp av kronofogden och Hyresgästföreningen att ta sig in i sin lägenhet efter att hyresvärden, bostadsrättsföreningen Allskönsro, bytt lås och tömt hans lägenhet på ägodelar. Nu sitter han i sin tvårummare på Bergsgatan i en röra av flyttkartonger och boktravar.

 – Det har varit ett helvete och det fortsätter att vara ett helvete, säger han,

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var när Roberto Mascaró nyligen återvände till Malmö efter en elva månader lång vistelse i Centralamerika som han upptäckte nyckeln inte längre passade. Bostadsrättsföreningen menar att han övergivit lägenheten, trots att han hela tiden betalt sin hyra. Nu har det hunnit gå lite mer än en vecka sedan han fick tillbaka sin lägenhet och sina ägodelar som bostadsrättsföreningen magasinerat.

– Jag går som ett spöke här i min lägenhet och packar upp.

Tidigare stod boksamlingarna i alfabetisk ordning. Och som översättare av poeten Tranströmer hade han en särskild samling med Tranströmerutgåvor på olika språk. Det kommer att ta tid att få ordning på allt. Men än vågar han inte känna sig säker. Att han börjat packa upp beror mest på att han vill se om något gått sönder eller saknas.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Men det är hela tiden med känslan att jag kanske får packa ner allt igen. Jag känner mig fortfarande hemlös, kanske föreningen försöker vräka mig igen, säger Roberto.

För nu har han fått ett nytt problem. Försäkringskassan kräver honom på 46 000 kronor för felaktigt utbetalt bostadstillägg. Enligt reglerna får man inte vistas mer än 6 månader utomlands om man har bostadstillägg. 

Av kravbrevet framgår att det är bostadsrättsföreningens kassör som kontaktar försäkringskassan och meddelar att han inte bott där sedan i september 2012. Kontakten sker i maj i år, samtidigt som föreningens styrelse tar beslutet att vräka Roberto Mascáro.

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

– Men jag har ju fortsatt att betala min hyra, detta har ändå varit mitt hem under den tiden, säger Roberto som menar att det är olyckliga omständigheter som gjort att han inte kunnat återvända tidigare.

Ursprungligen hade han planerat att återvända från sin vistelse i Centralamerika redan i januari när endast fem månader hade gått men han blev sjuk.

Försäkringskassan har sedan bostadsrättsföreningens anmälan i maj skickat en rad varningsbrev om sexmånadersregeln till Robertos adress i Malmö men dessa har returnerats av bostadsrättsföreningen.

– Annars hade min kompis som skötte min post och mina blommor varnat mig. Bostadsrättsföreningen vill hindra mig från att betala hyran så att de kan sparka ut mig, säger Roberto.

Han har bott i sin lägenhet i 18 år. För snart tio år sedan ombildades fastigheten till bostadsrätter men Roberto valde att bo kvar som hyresgäst medan grannarna köpte. Han beskriver sin relation till de andra i huset som oproblematisk.

– Det har aldrig varit några problem tidigare, jag har aldrig haft någon konflikt. Jag har till och med hjälpt till i trädgården några gånger när det behövts.

Roberto har sin teori om varför bostadsrättsföreningen försökt vräka honom.

– De vill få in mer pengar för lägenheten än vad jag betalar i hyra. Jag känner mig kränkt och förödmjukad av vad som hänt, säger han.

Annons

Både Roberto Mascáro själv och en annan privatperson har polisanmält bostadsrättsföreningens vräkning.

Elena Gayer, ordförande i bostadsrättsföreningen Allskönsro, förnekar först att bostadsrättsföreningen skulle ha kontaktat försäkringskassan men vill sedan inte kommentera frågan alls.

Kommer föreningen att fortsätta försöka vräka Roberto?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur ser bostadsrättsföreningen på att den blivit polisanmäld?

– Det vill jag inte heller kommentera. Är det okej?

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.