HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökare fimpas i nytt hyreshus

Malmö Sju av tio hyresgäster vill förbjuda rökning inomhus. Nu har MKB i Malmö byggt sitt första rökfria hus. Men skulle en hyresgäst bli påkommen med att röka håller det förmodligen inte för en uppsägning.
Foto: Pixabay

Rökruta på skolgården och rökrum på arbetsplatsen. För inte alltför länge sedan var det fritt fram att röka på de flesta platser. Men tiderna förändras. En opinionsundersökning som Skop nyligen gjorde på uppdrag av Hem & Hyra visar att närmare sju av tio hyresgäster är för ett rökförbud. Och nu bygger allmänyttiga MKB i Malmö sitt allra första rökfria hyreshus. Det handlar om 55 lägenheter i en fastighet i Västra hamnen med inflyttning till hösten.

– Vi vill erbjuda våra kunder ett hälsosamt boende och en rökfri boendemiljö, säger Susanne Forsberg, uthyrningschef på MKB.

Läs ocksåRökförbuden ökar trots svagt lagstöd

Men skulle MKB komma på en hyresgäst med att röka inomhus är det långt ifrån säkert att det går att säga upp hyresgästen. Hyresnämnden i Göteborg konstaterade i ett beslut att ”rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet” och räddade då en 61-årig man från uppsägning.

– Det är inte förbjudet enligt lag att röka inomhus idag. Bara för att man skrivit på ett avtal om att inte röka är det inte givet att det gäller. Jag kan bara se att det skulle vara aktuellt om det handlar om någon typ av allergiboende, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDärför har synen på rökning ändrats så snabbt

Hyresgästens besittningsskydd är mycket starkt i den svenska hyreslagen. För att någon ska kunna sägas upp på grund av sitt uppförande krävs det att man brutit mot påbudet att ”bevara sundhet, ordning och gott skick”. Man kan bli uppsagd för att ha stört sina grannar, men då krävs kraftiga störningar. Rökning i det egna hemmet anses inte vara ett sådant agerande. I hyresavtalet får man helt enkelt inte avtala om saker som innebär sämre villkor för hyresgästen än det som står i lagen. Vill man däremot avtala om något som är bättre för hyresgästen är det fritt fram.

Fakta: Vill du fimpa för gott? Gör så här!
  1. Bestäm ett datum för när du ska sluta röka.
  2. Stärk din motivation att sluta röka. Du kan till exempel samla information och göra en lista över anledningar till att sluta.
  3. Testa ditt röksug genom att anteckna varje gång du röker en cigarett och vad du gör just då. Sätt sedan betyg på hur viktig just den cigaretten är. Var det en nödvändig, utsökt god cigarett? Eller var det en onödig cigarett som inte betydde så mycket egentligen? Håll gärna på minst en vecka. Då kan du se om du har rökt extra mycket vissa dagar och fundera över orsaken.
  4. Skapa rökfria zoner. Sluta röka helt och hållet på de ställen där du tillbringar din mesta tid, till exempel jobbet, skolan eller hemma.

Källa: 1177.se

 

Läs också Grannar kräver rökförbud Rökstopp hos hyresvärd i Motala Cigarettrök tycks förfölja hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.