Annons

Rökare förpestade trapphuset – tvingas flytta

Värmland Grannarna i Karlstad fick nog av röklukten och hotade sin privata hyresvärd med att flytta om inget gjordes. Nu har hyresnämnden ställt sig på grannarnas sida och kvinnan måste flytta.
Foto: Anna Rytterbrant
Grannarna stördes av röklukt och hotade hyresvärden med att flytta om inget gjordes åt den rökande grannen.

Hyresvärden vände sig till Hyresnämnden och menade att kvinnan utsatte grannarna för ”luktstörningar som inte är att betrakta som ringa”. Till sin bevisning hade de grannarnas vittnesmål, bilder och att den rökande kvinnan fått flera varningar sedan 2013 men inte rättat sig efter dem.

Kvinnan stod i entrén med porten öppen och rökte flera gånger om dagen, vilket gjorde att luften i trapphuset enligt hyresvärden förpestades.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kvinnan i sin tur menade att hon stod där för att hyresvärden tidigare sagt att hon inte fick stå balkongen och röka. Och att om hon lät dörren gå igen, hade hon svårt att få upp den igen. Kvinnan är i 70-års åldern och har dålig syn och röker enligt egen utsago mellan ett halvt till ett paket cigaretter om dagen.

Annons

Sommaren 2017 inträffade en brand i en soffdyna hos kvinnan, troligen av en glömd cigarett enligt hyresvärden. Det gjorde kvinnans grannar oroliga att händelsen skulle upprepas och sluta värre med en ordentlig brand.

Flera grannar började leta lägenheter på andra håll både för att slippa luktstörningarna men också av oro för bränder. I vittnesförhör berättar grannarna att de flera gånger påträffat glödande cigaretter i trapphuset.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan utsatt grannarna för lång och omfattande luktstörning på ett sätt som inte kan tålas, det hjälper inte att kvinnan är äldre och har dålig syn. Nämnden skriver även att kvinnans beteende inneburit en brandfara för de övriga hyresgästerna och att hon därför måste flytta.

Annons

Kvinnan hade juridisk hjälp av Hyresgästföreningen i region Mitt.

Läs också Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga” Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.