Annons

Rökare förpestade trapphuset – tvingas flytta

Värmland Grannarna i Karlstad fick nog av röklukten och hotade sin privata hyresvärd med att flytta om inget gjordes. Nu har hyresnämnden ställt sig på grannarnas sida och kvinnan måste flytta.
Foto: Anna Rytterbrant
Grannarna stördes av röklukt och hotade hyresvärden med att flytta om inget gjordes åt den rökande grannen.

Hyresvärden vände sig till Hyresnämnden och menade att kvinnan utsatte grannarna för ”luktstörningar som inte är att betrakta som ringa”. Till sin bevisning hade de grannarnas vittnesmål, bilder och att den rökande kvinnan fått flera varningar sedan 2013 men inte rättat sig efter dem.

Kvinnan stod i entrén med porten öppen och rökte flera gånger om dagen, vilket gjorde att luften i trapphuset enligt hyresvärden förpestades.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan i sin tur menade att hon stod där för att hyresvärden tidigare sagt att hon inte fick stå balkongen och röka. Och att om hon lät dörren gå igen, hade hon svårt att få upp den igen. Kvinnan är i 70-års åldern och har dålig syn och röker enligt egen utsago mellan ett halvt till ett paket cigaretter om dagen.

Annons

Sommaren 2017 inträffade en brand i en soffdyna hos kvinnan, troligen av en glömd cigarett enligt hyresvärden. Det gjorde kvinnans grannar oroliga att händelsen skulle upprepas och sluta värre med en ordentlig brand.

Flera grannar började leta lägenheter på andra håll både för att slippa luktstörningarna men också av oro för bränder. I vittnesförhör berättar grannarna att de flera gånger påträffat glödande cigaretter i trapphuset.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan utsatt grannarna för lång och omfattande luktstörning på ett sätt som inte kan tålas, det hjälper inte att kvinnan är äldre och har dålig syn. Nämnden skriver även att kvinnans beteende inneburit en brandfara för de övriga hyresgästerna och att hon därför måste flytta.

Annons

Kvinnan hade juridisk hjälp av Hyresgästföreningen i region Mitt.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.