Annons

Rörelsehindrade Rolf är fast inomhus

Lilla Edet ​Rolf Broman i Lödöse är mer eller mindre fånge i sin lägenhet. Lilla Edets kommun har avslagit hans begäran om bidrag till åtgärder som skulle ge honom betydligt större rörelsefrihet. Nu ska länsrätten i Vänersborg avgöra fallet.

​Rolf Broman rör sig sakta och med stöd mot väggar och dörrkarmar. Fysiken är inte vad den varit efter att han bland annat drabbats av stroke två gånger. Inne sitter han mestadels i en vanlig rullstol men våras fick han dessutom en efterlängtad eldriven permobil.
– Nu skulle jag äntligen kunna ta mig runt i området och till affären på egen hand. Men jag har i princip suttit inomhus de senaste åtta veckorna, säger han.

Rolf har nekats bidrag till en bredare rullstolsramp, så att han kan köra permobilen på ett säkert sätt in och ut ur trapphuset. Dessutom behöver han en fjärrstyrd dörr för att kunna ta sig ut. Rolf har också begärt att två trösklar inomhus tas bort.
Enligt intyget om bostadsanpassning från arbetsterapeuten på primärvårdsrehab i Lilla Edet är åtgärderna nödvändiga.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Anledningen till kommunens avslag var att Rolf flyttat från en tidigare bostad utan att kunna ge ett bra skäl till varför han valde just lägenheten i Lödöse. Enligt bostadsanpassningslagen krävs särskilda skäl för att få bidrag till dyra åtgärder om man flyttar till en bostad som kräver anpassning.

Annons

Fram till maj 2007 hyrde Rolf Broman och hans fru Eva-Britt en villa i lantliga Hjärtum. Rolf fick allt svårare att klara skötseln och när han inte längre klarade att köra bil blev det praktiskt omöjligt att bo kvar. Riktigt bråttom att hitta nytt boende blev det när fastighetsägaren beslutade att sälja hela sitt bestånd. Uppsägningstiden var en månad.
– Nu har jag fått veta att jag skulle ha kontaktat kommunen innan vi flyttade, men hur skulle jag hunnit det, säger Rolf.
Han och hustrun tyckte att lägenheten i Lödöse verkade perfekt; den låg på bottenvåningen och hade redan en rullstolsramp vid entrén till trappuppgången. Det var först när Rolf beviljades permobilen som rampen inte längre räckte till. Då hade det gått närmare ett år efter flytten.

Huset i Hjärtum var anpassat med kommunalt bidrag på
82 000 kronor. Enligt en uppskattning skulle de nu begärda åtgärderna kosta upp mot 30 000. Rolf tycker inte att det är så mycket pengar för kommunen.
– För mig betyder det chansen till ett socialt liv. Det känns för jäkligt att be andra om hjälp hela tiden, jag har alltid klarat mig själv, säger han.

Annons
Läs ocksåBostadsbolag töms på miljoner

På torsdag tar länsrätten i Vänersborg upp Rolf Bromans fall. Dom faller i nästa vecka. 

Läs också Nej till sänkt hyra i Halmstad – HFAB vill istället höja Bostadsbolag töms på miljardbelopp Bäckeforsborna gick man ur huse Rikshem köper äldreboenden i Knivsta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.