HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästers röster går förlorade

Göteborg Göteborg är en delad stad när det gäller röstning. I trångbodda Bergsjön stannar fler än hälften hemma. I låghusens Önnered röstar nästan alla.

Taxiförare Mahmoud Luwalira, 60, suckar och tittar upp mot husen på Galileis gata i Bergsjön. Här trängs många barnfamiljer i ettor och tvåor.

Själv delar han en etta på 30 kvadrat med fru och två döttrar. Köandet för att få byta har hittills inte gett någon effekt.

Läs också”Kan göra betydande skillnad”

– Om det fanns ett parti som gjorde mycket för att vi ska kunna få en lägenhet och bo bekvämt, då skulle jag rösta på dem. Två saker skulle hjälpa oss här: jobb och lägenhet. Många av oss lever som djur. Trångt. De tänker inte på oss, på vanligt folk, säger han.

I Mahmouds kvarter, intill Gärdsås torg, röstade 46 procent i senaste kommunalvalet. I hela Göteborg är det bara i Gårdsten som ännu fler valde att stanna hemma på valdagen.

Mönstret ser ungefär likadant ut i val efter val. Mahmoud hör till minoriteten som röstar. Han tror att det finns lösningar, om politikerna bara vill.

Läs ocksåHär struntar varannan i valet

– Många som bygger lägenheter säljer dem bara. Och vi som inte har fast jobb kan inte låna pengar från banken. Vi har inte råd. Hur ska en städare få ett lån på tre miljoner kronor?

Kumleskärsgatan i Önnered gränsar till de villakvarter i västra Göteborg där valdeltagandet är absolut högst i staden. På den lugna återvändsgatan ligger ett 80-tal hyresrätter, en ovanlig boendeform för stadsdelen.

Här röstade över 89 procent i senaste kommunalvalet – en nästan dubbelt så stor andel som runt Galileis gata.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas

Magnus Kölbring, 42, flyttade hit med fru och fyra barn från Backa för sex år sedan. Att rösta är en självklarhet för honom.

– Det är viktigt. Man måste byta ut den regering som sitter nu. Någonting måste hända. Jag jobbar inom Göteborgs stadsmission. Jag ser hur de skär och skär, och behoven bara ökar och ökar, säger han.

Samtidigt är valet av parti inte självklart, tillstår han.

– Jag skulle vilja att de höjde kommunalskatten lite. Det skulle inte göra mig så mycket. Så det är jättesvårt. Jag kanske går dit och röstar blankt, bara för att använda min röst.

För Magnus är de sociala frågorna viktigast. Därför spelar även bostadsfrågan roll när han gör sitt val.

– Ett parti som vill privatisera hela Göteborg och ta bort allmännyttan får inte min röst. Då får ju folk bo i skogen, säger han.

LÄS MER
Hyresgästföreningen: ”Ditt val på valdagen kan göra betydande skillnad”

Fakta: Välj dina politiker
  • För att få rösta ska du ha fyllt 18 år senast på valdagen, den 9 september i år.
  • Mer om vem som får rösta hittar du på Valmyndighetens sajt.
Läs också Lågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstade Guldskiva för musikalisk bostadskampanj

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.