Annons

Röster om Stockholms nya bostadsborgarråd

Stockholm I går fick Stockholm ett nytt bostadsborgarråd. Hem & Hyra kollade vad hennes företrädare Joakim Larsson (M) och Hyresgästföreningens ordförande Greger Björkegren tyckte om det.

I går presenterades Stockholms nya borgarråd – vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh. Joakim Larsson, moderaternas oppositionsborgarråd är den som har haft mest liknande uppgifter tidigare. När det gäller inkomstkraven (att man ska tjäna tre gånger sin månadshyra) tycker han att det är bra att de ses över, men ser inget behov av att avskaffa dem som Livh tog upp i går.

– Det har funnits en bred överenskommelse om de inkomstkraven som finns, både politiskt och i bostadsbolagen, även om det emellan varven förstås är bra att se över dem, säger Joakim Larsson (M).

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt är han noga med att poängtera att man från oppositionen vill invänta färdiga förslag innan man analyserar dem. Han passar däremot på att kritisera Vänsterns politik för att hålla nere hyrorna från politiskt håll.

– Dels är det inte lagligt, att bygga nya projekt som inte bär sig ekonomiskt skulle hämma affärsmässigheten i de kommunala bostadsbolagen. Och dels skulle det innebära att många privata byggherrar skulle sluta bygga hyresrätter, det såg vi i mitten på 1990-talet. 

Annons

Att de kommunala bostadsbolagen åter ska gå med i Sabo ger han heller inte mycket för.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Vi lämnade Sabo för att de inte var särskilt intresserade av Stockholm, utan hela landet. Därför valde vi att gå med i Fastighetsägarna, som har en mycket lägre medlemsavgift och ett bättre stockholmsperspektiv.

Regionens ordförande i Hyresgästföreningen Greger Björkegren är däremot mer positiv till det nya bostadsborgarrådet.

Annons

– Det är roligt, det blir en ny borgarrådspost. Det ska bli spännande att se vad Ann-Margarethe och Vänsterpartiet kan göra i den funktionen. Vi vet sedan tidigare att hon har hjärtat på rätta stället, så det finns goda förhoppningar att det blir bra för hyresgästerna, säger han och fortsätter.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

– Att hon lyfter upprustningsfrågan i ett så här tidigt skede är glädjande. Vi har också länge ifrågasatt de inkomstkrav som har funnits, som har haft uppenbara inlåsnings- och utelåsningseffekter på bostadsmarknaden.

Läs också Ökad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan” Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.