Annons

Ruths hus har fått nytt liv

Ydre Efter ett år i evakueringslägenhet har Ruth Ericsson flyttat hem till Industrigatan i Österbymo. Mycket är sig likt men mycket är annorlunda.
Foto: Jenny Knutsson
Ruth Ericssons orgel har fått flytta ut från hennes lägenhet och står numera i den gemensamma matsalen.

När Hem & Hyra träffade Ruth Ericsson för ungefär ett år sedan skulle hon precis flytta till en annan lägenhet, tillfälligt. Hyreshuset som Ruth bor i, samt grannhuset, skulle byggas om till trygghetsboende.

Nu är ombyggnationen i stort sett klar och Ruth har återvänt till sin gamla lägenhet, en tvårummare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har fått kakel i köket, ny spis, kyl och frys, nya tapeter och parkettgolvet i vardagsrummet är slipat. Badrummet är helt omgjort också, säger Ruth och visar runt i lägenheten.

Men de största förändringarna har inte skett inne i lägenheterna, utan utanför. De två huskropparna har byggts ihop och i den nya delen finns gemensamhetsutrymmen i två plan med öppna ytor och mycket plats för social samvaro.
Den omfattande ombyggnationen har kostat omkring 15 miljoner kronor. Staten bidrar med närmare tre av dem mot att en rad krav om bland annat tillgänglighet uppfylls.

Trygghetsboendet har 24 lägenheter. De flesta är uthyrda, berättar Urban Tordsson, vd hos hyresvärden Ydrebostäder.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Många av de som flyttar in bodde här redan tidigare, som Ruth, säger han.

Ännu återstår lite arbete. Några lägenheter är inte färdigrenoverade och de två innergårdarna med springbrunnar görs i ordning först när våren kommer. Men Urban Tordsson är nöjd med resultatet så här långt.

– Det är en rejäl standardhöjning.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

I de gemensamma utrymmena finns möjlighet att laga mat och äta tillsammans, se på tv eller njuta av musik från Ruths orgel som har fått flytta ut från hennes lägenhet till glädje för grannarna.

Annons

Även Ruth är nöjd.

– Det har blivit så fint. Och jag är så glad för i andra änden av huset har det flyttat in en god vän till mig. Vi var grannar för 30-40 år sedan och nu blir vi grannar igen, säger Ruth glatt.

Läs också Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.