Annons

Rutiner för hyresförhandlingar bryter mot stadgarna

Karlskrona Det är upprörda känslor i Hyresgästföreningen Karlskrona efter förhandlingarna om årets hyror. De anser att processen inte skett enligt Hyresgästföreningens stadgar.
Foto: Linda Alfons
Nils Lundquist, ordförande i Hyresgästföreningen Karlskrona, tycker att de förtroendevalda blivit överkörda i förhandlingarna om årets hyror.

I ett öppet brev på Facebook skriver Nils Lundquist, ordförande i Karlskronaföreningen:

”… från förbundshåll direktstyr (man) förhandlarna på ett så hårt sätt, att det som delegationen har sagt är ointressant.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förhandlaren har ingen möjlighet att förhandla eftersom direktivet ovanifrån är så lågt och så fast, att det förhandlaren kan gör är bara att diktera, hit men inte längre. Det kallar inte jag för förhandling. Fastighetsägarna anser inte heller att det är en förhandling.”

Han syftar på att det finns en nationell samordning för vilka nivåer som hyresförhandlingarna får landa på.

– Det är ett stadgebrott som Hyresgästföreningen gjort när de går emot förhandlingsdelegationen för det är de som äger förhandlingen, säger Nils Lundquist.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Kort innan förhandlingarna i Karlskrona fick förhandlaren veta från sin chef att det bud som förhandlingsdelegationen ville säga ja till inte gick att acceptera.

Annons

– Det är rent sanslöst att göra så, då går man och dikterar, säger Nils Lundquist.

Sköts det på det viset går det inte att ta hänsyn till lokala förutsättningar i förhandlingarna, anser han.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Styrelsen i Karlskrona har skrivit till Hyresgästföreningen både regionalt och nationellt.

– Det är stor risk att de förlorar styrelsen här nere, kommer det fler pålagor så hotar styrelsen med att avgå.

Pär Svanberg är Hyresgästföreningens förhandlingschef på förbundsnivå. Han säger att det visst är tillåtet att komma överens om hyrorna efter lokala förutsättningar.

Annons

– Samordningen går ut på att vi ska försöka få uppgörelser som är fördelaktiga för hyresgästerna, på bra nivåer och så tidigt som möjligt.

Landets förhandlingschefer har i uppdrag att få en så bra helhet som möjligt, säger han.

– Men det betyder inte att någon lokal förhandlingsdelegations beslutsätt upphör. Då har det varit någon brist i kommunikationen före förhandlingen om man känt sig överkörd.

Fakta: Hyresförhandlingar

Hyresförhandlingarna sker mellan en tjänsteman från Hyresgästföreningen och bostadsbolaget. Tjänstemannen agerar på mandat från en förhandlingsdelegation av förtroendevalda. De har, enligt Hyresgästföreningens stadgar, sista ordet om överenskommelsen.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.