Annons

S vill förlänga interna byteskön i sålda hus

Stockholm ​Socialdemokraterna vill ge hyresgästerna i Svenska Bostäders hus i Bredäng och Kärrtorp möjlighet att använda interna byteskön också efter en försäljning. – Det här är en rätt som hyresgästerna har i dag och genomför man affären bör man ge hyresgästerna möjlighet att stå kvar, säger Tomas Rudin, oppositionsborgarråd (S).

​Socialdemokraterna är kritiska till försäljningen av de 1 000 lägenheterna till fastighetsbolaget Primula.

– I första hand är vi emot försäljningen, men om det ändå sker bör man ge hyresgästerna rätt att delta i det utbud man får genom den interna kön, säger Tomas Rudin.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Sara Ström, hyresgäst i Kärrtorp, tycker idén är bra men otillräcklig.

Annons

– Det skulle förbättra för oss, men vi vill stoppa försäljningen helt. Jag har valt att bo hos Svenska Bostäder och min valfrihet rycks bort helt när jag ställs inför fullbordat faktum att huset är sålt, säger hon.

Hur en lösning skulle se ut i praktiken är dock oklart.

Annons
Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

– Det viktiga här är att tillgodose hyresgästernas rätt. Man kan ge möjlighet att stå kvar i till exempel fem år, då har man tid på sig att byta tillbaka till Svenska Bostäder, säger Tomas Rudin.

Läs också Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.