HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så dyrt är det med hyresrätt – världen över

Nyheter Är det dyrast att hyra en lägenhet i Tokyo eller New York? Och hur billigt är Stockholm i jämförelse? Den frågan försöker den här topplistan besvara.
Foto: inacioluc / Istockphoto

Hur mycket lägenhet får du för en hyra på 12 000 kronor i världens mest attraktiva städer? Den frågan har undersökts av sajten Rentcafé, som tidigare gjort en liknande sammanställning över amerikanska städer.

Listan på vilka 30 städer det rör sig om är hämtad från Global Power City Index, en sorts global topplista där Sverige är representerat i form av Stockholm. Huvudstaden ligger på plats 16 på den listan, men vad gäller hyreskostnaden är läget lite sämre.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

När Rentcafé listar hur mycket lägenhet du får för 12 000 kronor (eller 1 500 dollar), hamnar Stockholm på plats 22 av de 30. Det är alltså en av de dyrare städerna i jämförelsen. Här får du i genomsnitt 39 kvadratmeter om du är beredd att betala 12 000 kronor i hyra varje månad, enligt Rentcafé.

Så här stor lägenhet får du i de 30 städerna

I grafiken ovan kan du se hur städerna jämför sig med varandra. I Shanghai och Istanbul, som är billigast på listan, får du till exempel en lägenhet som är tre gånger så stor som i Stockholm, 158 respektive 178 kvadratmeter för samma kostnad.

Stockholm är däremot inte dyrast. Det är stadsdelen Manhattan i New York som, föga förvånande, ger minst yta för pengarna, bara 26 kvadratmeter. London, Zürich och San Francisco ligger alla på under 30 kvadratmeter i sammanställningen.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

För de städer som ligger utanför USA har Rentcafé hämtat siffrorna från olika källor. Sajten presenterar länkar till alla källor som finns för statistiken, och det kan finnas anledning att ifrågasätta vissa siffror. För Stockholm har siffrorna nämligen hämtats från Qasa, en sajt för andrahandsuthyrning.

När Hem & Hyra istället tittar på Statistiska centralbyråns siffror för 2016 var kvadratmeterpriset för en etta i Stockholm i snitt 130 kronor. Med den siffran skulle en månadshyra på 12 000 kronor räcka till ungefär 90 kvadratmeter, betydligt mer än topplistans 39 kvadratmeter.

Se de 30 städerna på kartan

Läs också Unobo gapar efter mycket men mister mer än halva stycket i Norrland Parkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.