Annons

Så höjs hyrorna i Norrköping

Norrköping Hyrorna i Norrköping går upp med 2,2 procent under nästa år. Det står klart efter avslutade hyresförhandlingar för 18 500 lägenheter.
Foto: Jakob Kindesjö
Nu är hyresförhandlingarna klara för drygt 18 500 lägenheter i Norrköping.

Hyresgästföreningen och en stor del av hyresvärdarna i Norrköping är nu överens om hyrorna för nästa år. Från den 1 januari sker en höjning med 2,2 procent i genomsnitt, vilket är något högre jämfört med i år då hyrorna höjdes med 1,8 procent.

— Vi förklarar oss nöjda med den överenskommelsen. Det är de allmänna taxe- och kostnadsökningarna som ligger bakom. Vi har till exempel taxeökningar på 2–6 procent inom fjärrvärme, el, sopor och vatten-avlopp, säger Linda Ljung, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen omfattar alla lägenheter som ingår i systemet rätt hyra och berör hyresgäster hos exempelvis Hyresbostäder, Heimstaden, Eklöfs, HSB, Lundbergs och flera mindre hyresvärdar som bland annat företräds av Fastighetsägarföreningen. Vad hyresvärdarna begärde för höjning i förhandlingen är dock inte känt.

Annons

— Det var inte så formellt utan vi önskade en höjning på 2,5–3 procent, så det är något under vad vi tänkt oss. Men vi är nöjda och vi tycker att nivån vi hamnat på är rimlig, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Hos Hyresbostäder innebär höjningen ett påslag på 143 kronor i månaden för den som hyr en lägenhet på 71 kvadratmeter och betalar 6 700 kronor i månadshyra. Undantaget är bolagets nyare bostäder i Rambodal, Oskarsgatan och trygghetsboendet Idyllen i Kneippen, där hyrorna höjs med 0,5–1 procent.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

— Jag tycker inte att det är så mycket i höjning, men vad som är mycket är en individuell upplevelse. 150 kronor är vad du får betala om du går ut på stan och fikar, säger Lars Löfgren.

Läs också Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.