Annons

Så länge får du köa för egen bostad i södra Norrland

Jämtland Hem & Hyra har gjort en sam­man­ställning av bo­stads­köerna i Västernorrland och Jämt­land. Se här hur många som står i kö i din kommun och hur lång tiden kan vara för en bostad.

Kön till hyres­kon­trakten växer. Än så länge är det gra­tis att stå i de kom­mu­nala bo­stads­köerna i Södra Norr­land, med un­dan­tag för Årehus som tar ut en en­gångs­av­gift på 300 kro­nor.

Det gäller att planera och ställa sig i kö tidigt för att i framtiden ha möjlighet till en egen bostad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men de flesta kräver att den sö­kan­de fyllt an­tin­gen 16 el­ler 18 år. Utom i Berg, Bräc­ke och Ö-vik. Där är även be­bisar och barn väl­kom­na att skriva in sig.

Läs: Bebisar köar för egen bostad

Annons

Hem & Hyra har gjort en sam­man­ställning av bo­stads­köerna i Västernorrland och Jämt­land. Se bilden här bredvid och klicka upp den i fullformat för att läsa av tabellen.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Statistiken visar exempelvis att de som vill bo i en hyf­sat cen­tralt be­lä­gen kommunalägd hy­res­trea får vänta längst i Östersund. Där står över 22 000 personer i kö och bo­stads­bo­laget be­räknar kö­tiden för en sådan trea till åtta år.

En snabbare väg till eget bo är att söka sig till Bräc­ke, Tim­rå el­ler Ström­sund där kö­tiden upp­skattas till nå­gra få må­nader.

Annons

Men det är viktigt att komma ihåg att an­talet köande inte är det­sam­ma som ak­tivt sö­kan­de. Många av dem som ställt sig i kön är som sagt inte i akut be­hov av en bo­stad utan har ställt sig i framtida syfte.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.