Annons

Så länge får du vänta på studentbostad

Nyheter Bristen på studentbostäder är fortfarande stor. Se på Hem & Hyras karta hur många veckor du får vänta.

Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för dem som äger och förvaltar studentbostäder i Sverige. Varje termin får medlemsföretagen bedöma hur läget ser ut hos dem. I år anges brist på tolv av de 30 orterna, vilket betyder att den ligger kvar på en rekordnivå.

– Bristen är störst i storstäderna och de stora universitetsorterna, men det finns också mindre studieorter som har brist, till exempel Gävle och Luleå. Mindre orter kan vara känsliga för fluktuationer i antalet studenter. Det tar flera år att få fram ett nytt hus och lärosäterna är dåliga på att dela med sig av prognoser om studentantalet kommer att öka. Det skulle behövas bättre samordning, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så här ser företagens bedömning av läget, sett över hela året, ut. Klicka på ikonerna för att få veta kötid och byggplaner. Klicka här för att öppna kartan i ett större fönster.

Grönt: Överskott. Gult: Balans. Rött: Brist. Karta: Eva Jacobson.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Totalt behövs 20 000 nya studentbostäder i landet, enligt Studentbostadsföretagen, och även om det nu kommer rapporter om att byggandet av studentbostäder har tagit fart, är Martin Johansson inte imponerad.

– Eftersom det inte byggdes något alls tidigare så kunde det ju omöjligt gå åt andra hållet. Visst ökar byggandet ordentligt nu, men det är från en låg nivå och det behövs mycket mer. 

Den 1 juli infördes några lättnader i kraven på studentbostäder, som gör att man kan spara in något på ytan. Enligt Martin Johansson är det för tidigt att se några effekter av det och han tror inte det kommer att betyda så mycket heller.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Nu kan man krympa köket något, men frågar vi studenterna så är köket viktigast. De lagar ju all mat hemma. Därför tror jag inte det kommer att byggas så mycket mindre bostäder och ändringarna kommer inte att få den effekt som bostadsministern och Boverket säger.

Annons

Jämfört med i fjol ser köerna ut att ha ökat mest i Uppsala (se högerspalt). Hos den största studenthyresvärden  där, Studentstaden, känner man dock inte av någon förändring.

– Det är ett stort tryck, men inte värre än i fjol. Generellt får man vänta minst ett år för att få rum i en korridor och längre för en lägenhet. Men det finns ju ett 30-tal aktörer i Uppsala och kötiderna varierar förstås, säger Frank Sonander, förvaltningschef på Studentstaden.

Att kötiden ser ut att vara extremt långa i Uppsala kan förklaras av att alla som fyllt 18 får ställa sig i kön. På de flesta andra orter får bara de som har antagits till högskola eller universitet ställa sig i kö till studentbostad.

Fakta: Kötid till studentbostad
Ort Kötid augusti 2014 i veckor Förändring sedan 2013 i veckor
Borlänge 8 +4
Gävle 33 IU*
Göteborg 64 -16
Linköping 27 -20
Luleå 65 -33
Lund 54 +7
Malmö 26 IU*
Norrköping 1 0
Stockholm 100 -17
Umeå 56 +16
Uppsala 142 +61
Varberg 8 +3
Visby 6 0
Växjö 52 IU*
Örebro  25 +21
Källa: Studentbostadsföretagen.

*IU=Ingen uppgift finns för fjolåret.

Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.