HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket är okej att ta betalt när du hyr ut

Nyheter 10 till 15 procent. Mer än så är det inte okej att ta ut extra om man hyr ut i andra hand, visar Hem & Hyras undersökning.
Satu Finni och Eeva Malmi, båda studenter från Finland, tycker att 15 procents extra påslag är en rimlig nivå för andrahandsuthyrning. "Det är nästan så att man kan kräva mer. Man tar trots allt en risk när man hyr ut sin lägenhet".

Den som väljer att hyra ut sin bostad i andra hand ska enligt lag ta ut en ”skälig hyra”. Vad detta innebär skiljer sig markant beroende på om man har en hyresrätt eller bostadsrätt.

Hyr man sitt boende får man i princip bara ta ut samma månadskostnad som man själv betalar, med ett påslag på 10 till 15 procent för eventuellt möblemang.

Läs ocksåMattias fixade nytt kontrakt åt sin hyresgäst: "svärmorsdröm för hyresvärdar"Mattias Petter Johansson ville ordna ett nytt boende åt sin andrahandshyresgäst innan han sa upp honom, och ansträngde sig mer än de flesta: genom att fixa och sprida en annons med ypperliga referenser.

Äger man sitt boende har man betydligt friare tyglar och har rätt att ta ut en hyra baserat på bostadens värde och driftskostnader – vilket i regel ger en högre andrahandshyra.

Den som följer sin moraliska kompass bör heller inte ta ut mer än 10 till 15 procent extra för att hyra ut sin bostad i andra hand, visar Hem & Hyras undersökning. Av cirka 1 000 tillfrågade hyresgäster anser 65 procent att just detta intervall är lagom. Ungefär var tionde person tycker att man borde kunna ta ut mer i hyra, medan 16 procent anser att påslaget borde vara lägre.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp gläds över svaren i undersökningen.

Läs ocksåTrollhättebo hyrde ut sin tvåa till 15 personer - nu vräks han

– Det här ger en fingervisning om att de flesta faktiskt tycker att dagens regler och riktlinjer är rimliga.

Svenska hyresgästers önskan om ett modest påslag speglar dock inte verkligheten särskilt väl. I Stockholm kostar det i snitt cirka 8 000 kronor i månaden att hyra en enrummare i andra hand, enligt statistik från Blocket. Det är tusen kronor mer än vad en person med förstahandskontrakt betalar för tre rum och kök i samma stad.

Ett liknande mönster går igen i landets samtliga större städer.

Läs ocksåFelipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000Hyresavtal och sedlar.

I slutändan är det ofta unga vuxna och studenter som hamnar i andrahandsboendet – trots att de är en av de svagaste grupperna på bostadsmarknaden ekonomiskt sett. Enligt Jacob Adamowicz, bostadspolitisk talesperson för Sveriges förenade studentkårer, SFS, måste studenter hoppa av sina studier för att de inte hittar ett boende de har råd med.

– Detta skapar stor otrygghet, när man i stället borde fokusera på studierna. Ofta vet man inte från en månad till en annan om man har någonstans att bo.

Från studentens perspektiv är det inte ens rimligt att tala om ett påslag på 10 till 15 procent vid andrahandsuthyrning, resonerar han. SFS:s riktmärke är att man som student ska kunna välja en bostad som motsvarar 35 procent av CSN-stödet – det vill säga cirka 3 800 kronor i månaden.

– Där ligger en rimlig hyra enligt oss. Studenter ska inte behöva fokusera på att söka bostäder. Om man sedan löser problemet genom investeringsstöd, bidragsformer eller höjt studiemedel har vi ingen åsikt om.

Fakta: Borde man få ta ut mer eller mindre än 10 till 15 procent extra?
  • Mindre: 16 procent
  • Mer: 8 procent
  • Det är lagom: 65 procent
  • Ingen uppfattning: 12 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks Lät sonen bo själv i lägenheten – köpte villa strax intill

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.