Annons

Så mycket höjs hyran hos Öbo

Örebro Hyresgästerna hos Örebrobostäder får hyran höjd med 0,9 procent 2015. Det står klart efter att Hyresgästföreningen och Öbo har förhandlat klart.

ÖBO och Hyresgästföreningen har träffats fyra gånger under hösten för att bestämma om nästa års hyra.

I överenskommelsen ligger en höjning på 0,9 procent och en satsning på underhåll. Det innebär en höjning med 45 kronor per månad för den som i dag har en hyra på 5 000 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men det är också taxeökningar för värme, vatten och sophantering som stigit, liksom ökande personalkostnader som ligger bakom hyreshöjningen.

Hyresgästföreningen gick inför förhandlingen ut och krävde nollbud från bostadsbolagen med hänvisat till det gynnsamma ekonomiska läget. Trots att man inte fick igenom sitt krav, är Hyresgästföreningen nöjda.

Annons

– Vi har haft en givande dialog med Öbo:s företrädare under förhandlingen. Vi har framfört att det är nödvändigt att de låter hyresgästerna får ta del av det gynnsamma ekonomiska läget som Öbo befinner sig i. Vi upplever att den här uppgörelsen resulterar i just det, säger Ann-Helene Alsätra som är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation via ett pressmeddelande.

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Under förhandlingen har även vinstöverföringen från Öbo till Örebro kommun på 11 miljoner diskuterats. Liksom att Öbo numera särredovisar sin vinst från Öbo Lokaler. Hyresgästföreningen är kritiska och kommer att fortsätta diskutera överföringen med kommunstyrelsen.

– Vi ställer oss mycket kritiska till både vinstöverföringen och särredovisningen. Pengarna för byggandet av lokaler kommer från hyresgästernas hyror och ska därför komma hyresgästerna till del igen. Den vinstöverföring kommunen tvingar på ÖBO är ingenting annat än en dubbelbeskattning av hyresgästerna och det kommer vi att fortsätta kämpa emot, säger Ann-Helene Alsätra i pressmeddelandet.

Annons

Hyresförhandlingarna 2015

Bostadsbolag

Yrkande

Höjning

Askersundsbostäder -* 0,75
Lindesbergsbostäder -* 0,95
Örebrobostäder -* 0,9

* Fler bolag följer modellen att man inte längre lämnar något yrkande, utan har som flera andra bolag gått över till att i stället föra en diskussion med Hyresgästföreningen om vilka planer man har framöver och hur ekonomin ser ut.

Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.