Annons

Så mycket höjs hyrorna i Västra Götaland

Västra Götaland Förhandlingarna om årets västsvenska hyror är i stort sett klara. Hyresgäster i Skaraborg är regionens vinnare. De som bor i Göteborgsområdet betalar mest.
Foto: Minna Ulin
Maj Wilson får betala en knapp femtiolapp mer i månaden i hyra. Ingen särskilt farlig höjning, tycker hon.

När brevet med årets nya hyra landade på hallmattan i Maj Wilsons tvåa, kunde hon dra en lättnadens suck. Från och med 1 januari höjer allmännyttiga Gullspångsbostäder hennes hyra med 1,2 procent. Det är den lägsta höjningen bland samtliga kommunala bostadsbolag i hela Västra Götalands län.

För Maj innebär det att hon får betala 47 kronor mer varje månad för sin hyresrätt i Hova. Visserligen är det precis så mycket att bostadsstödet nu ryker, konstaterar hon. Men Maj tycker ändå inte att det är något att bråka om.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är ingen särskilt farlig höjning. Jag trivs i lägenheten, säger hon.

Flera av länets lägsta resultat bland kommunala bostadsbolag finns också i just Skaraborg. Här hamnar många av hyresvärdarna under rikssnittet, bland annat Karlsborgsbostäder, Tidaholms Bostads AB och Mariehus.

Lars Johansson, som är vd hos Gullspångsbostäder, flaggar dock för att länets lägsta resultat på 1,2 procent nog inte kommer att stå sig under hela 2013. Bolaget har påkallat en ny förhandling med Hyresgästföreningen. För när hyrorna inte går upp får underhållet av de omkring 250 lägenheterna stå tillbaka, konstaterar Lars Johansson. Därför vill bolaget höja med exakt två procent från och med 1 juli i år. Ett ganska ovanligt förfarande.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Men vi har höjt alldeles för lite på senare år. Egentligen skulle vi behöva få upp hyran åtskilliga procent men vi skulle inte få behålla våra hyresgäster om vi chockhöjde så, säger han.

Annons

Hyresgästföreningen i Västra Götaland är uppdelad på två regioner, Västra Sverige och BohusÄlvsborg-Skaraborg. I den förstnämnda höjdes hyrorna i genomsnitt med ungefär två procent, vilket är i nivå med rikssnittet. Det motsvarar en hundralapp mer i månaden för den som tidigare hade en månadshyra på 5 000 kronor. För den som bor hos en kommunal hyresvärd i området, från Varberg i söder upp till Orust i norr, är snitthyran per kvadratmeter ungefär 995 kronor om året (se faktaruta nedan).

– Om man ska kolla var det är billigast att bo i de tre storstadsregionerna så är det Göteborgsregionen, konstaterar Pedram Kouchakpour, förhandlingschef för Hyresgästföreningens region i västra Sverige.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

I BohusÄlvsborg-Skaraborg var snitthöjningen lägre, drygt 1,8 procent vilket är lägst i landet räknat i kronor. Enligt förhandlingschefen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Peter Laang, ligger två huvudsakliga skäl bakom resultatet.

– Vi har gjort noggranna analyser av värdarnas underlag och haft ett gott samarbete med de förtroendevalda i förhandlingsdelegationen, säger han.

I länet som helhet har sju bolag strandat förhandlingarna, bland annat Uddevallahem, Familjebostäder i Göteborg och Åmåls Kommunfastigheter. I de fallen krävdes beslut från den partssammansatta Hyresmarknadskommittén innan hyrorna kunde fastställas. På Öckerö, i Mellerud, Dals-Ed och Munkedal räckte det med medling.

Annons

Oenigheten har bland annat handlat om underhållsbehov, men även vinstkrav och möjligheten att få råd att bygga nytt. Hyresgästföreningen har försökt väga värdarnas behov mot att många hyresgäster redan har en tuff vardagsekonomi.

– Det ska inte vara en naturlag att hyran höjs varje år, säger Pedram Kouchakpour.

Bostadsbolag Ny snitthyra per m2 och år
Mölndalsbostäder 1038
Öckerö Bostads 1031
Tjörns Bostads 1027
Poseidon 1027
Bostadsbolaget 1012
Partillebo 1010
Stenungsundshem 1008
Förbo 1006
Familjebostäder 993
Jakobsbergsstiftelsen 992
Tanums Bostäder 989
Strömstadsbyggen 945
Eidar Trollhättan 943
Alebyggen 940
Bollebo 940
Valbohem 938
Skövdebostäder 937
Vänersborgsbostäder 934
ÅKAB 928
Kungälvsbostäder 927
Sandhultsbostäder 926
Lysekilsbostäder 907
Alingsåshem 901
Vara Bostäder 898
Centrumbostäder 895
Essungabostäder 893
Sotenäsbostäder 892
AB Bostäder i Lidköping 891
Götenebostäder 891
Orustbostäder 890
AB Bostäder i Borås 890
Mariehus* 887
Marks Bostads AB 886
Munkbo 885
Uddevallahem 884
Karlsborgsbostäder 876
Stubo 875
Vårgårdabostäder 871
Ljungskilehem 867
Edshus 853
Svenljunga bostäder 851
Mellbo 849
Gårdstensbostäder 844
Toarpshus 842
Mullsjöbostäder 836
Tibrobyggen 832
Hyresbostäder Falköping 831
Tranemobostäder 829
Viskaforshem 825
Tidaholms Bostads AB 815
Herrljungabostäder 815
Leifab 811
Törebodabostäder 765
Gullspångsbostäder 746

* Mariehus hyra höjs från och med 1 juli.

Fotnot: Två kommunala bostadsbolag, Bengtsforshus och Fribo, har ännu inte avslutat förhandlingarna.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.