Annons

Så ska Hyresgästföreningen få fram sin verklighetsbild

Nyheter Bilden av hyresrätterna är ganska ensidig i tidningarnas debattartiklar, ledare och andra opinionsbildande artiklar, visar en ny undersökning.

Ofta handlar det om inställningen att hyresrätter är ett politiskt verktyg som ska se till att folk som inte har råd att bo någon annanstans ska ha tak över huvudet. Detta enligt en rapport som Tyréns har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningens Boinstitutet.

En genomgång av de opinionsbildande artiklar som en rad tidningar med regional och rikstäckning publicerade under året före valet visar också att ordet ”hyresrätter” var ett av de vanligast förekommande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett annat ord som ofta förekom var ”unga”. Oftast i kontexten att dessa har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, bland annat eftersom de inte har råd med hyran.

Slutsatserna i rapporten är inte särskilt förvånande. Skrivs det om hyresrätter handlar det ofta om kötider och hyresnivåer. Skrivs det om bostadsrätter och ägt boende handlar det ofta om ränteavdrag och amorteringskrav.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder anser att rapporten trots det behövs.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Vi måste fortsätta med att lyfta konsumenternas perspektiv, då det är viktigt att vi för debatten. Vi vill inte vara företrädda av någon annan som beskriver verkligheten.

– Vi ska se till att påverka opinionen med fakta och med berättelser från vardagen. Ingen kan ta ifrån hyresgäströrelsen det vi har. Vi har över 500 000 medlemmar och vi förhandlar om hyran för tre miljoner hyresgäster.

Att Hyresgästföreningen är tongivande ökar också möjligheten att påverka politiska beslut med koppling till bostadsmarknaden, säger Linder.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Väldigt mycket av den här debatten påverkar politiken och om det är vi själva som driver det här är vi också med och påverkar utvecklingen

–  Det är viktigt att det finns en aktiv hyresgäströrelse. Det här visar behovet av att vi fortsätter att jobba med opinionsbildande insatser och det är viktigt att vi gör det med många olika röster.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.