Annons

Så ska Klockaretorpet bli tryggare

Norrköping Hyresbostäder satsar 15 miljoner kronor på att utveckla Klockaretorpets centrum. Flera åtgärder ska göra stadsdelen tryggare efter den senaste tidens händelser.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) under presskonferensen i Klockartorpet.

Norrköpings kommun och Hyresbostäder hade i dag kallat till en gemensam presskonferens i Idrottens hus i Klockaretorpets centrum. Orsaken var de senaste dagarnas uppmärksammade händelser i stadsdelen, då flera bilar satts i brand och där räddningstjänst mötts av stenkastning.

– Vi kommer presentera en konkret åtgärd som vi har tidigarelagt med anledning av händelserna här i Klockaretorpet. Men det här problemet går inte att bygga bort. Självklart kommer det krävas fler insatser än det vi presenterar i dag, säger Lars Stjernkvist, (S) kommunstyrelsens ordförande.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den konkreta åtgärden består huvudsakligen av att försöka väcka nytt liv i det avsomnade stadsdelscentrumet, något som kommunen och Hyresbostäder planerat sedan flera år tillbaka.

– Det här centrumet lämnar en hel del att önska. Det vi vill göra nu är att etablera ett cluster kopplat till idrott, fritid och kultur. Vi kommer att försöka få hit flera olika verksamheter och skapa mer vuxennärvaro, förklarar Thomas Lindquist, områdesutvecklare på Hyresbostäder.

Annons

Planen innehåller bland annat satsning på ett nytt kultur- och fritidshus, etablering av ett café, en musikstudio samt ett rehab och friskvårdscenter tillsammans med flera olika aktörer.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

Hyresbostäder kommer även genomföra en ombyggnation och upprustning av centrumområdet, vilket beräknas kosta 15 miljoner kronor. Bland annat vill man skapa mer öppna ytor och göra Idrottstorget till en ny och mer levande plats.

– Vi har haft en workshop med de boende och det var väldigt tydligt att man önskar mer aktiviteter i centrum. Vår plan var att sätta igång i höst, men vi kommer sätta fart redan nu. Allt ska stå klart senast 2018, säger Marica Johansson, förvaltningschef på Hyresbostäder.

Jibril Muxudiin är engagerad i somaliska föreningen, som arbetar med att integrera ungdomar med utländsk bakgrund. Han välkommar satsningen som presenterades i dag.

Annons
Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Många ungdomar jag varit i kontakt med säger att de känner en oro över att de känner sig utanför samhället. Jag tror det kommer att skapa mer trygghet med ett mer levande centrum, säger han.

Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.