HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så slänger du din gamla julgran på rätt sätt

Nyheter Skinkan är uppäten, klapparna utdelade och nyårsklockan har klingat ut. Då är det dags att städa undan julen och slänga granen. Men hur blir du enklast av med den?
Foto: Pexels

En gammal, avbarrad, julgran är inte den bästa stämningshöjaren i vardagsrummet. Men att slänga ett helt träd är inte heller det enklaste. Så här gör du:

Kolla med fastighetsägaren

Här ligger huvudansvaret och i många fall finns ett grovsoprum dit julgranar kan förpassas. Men eftersom det i större hus kan vara knepigt att få plats med allas överblivna julgranar kan det finns särskilda riktlinjer.

Det är en god idé att klippa sönder granen i mindre beståndsdelar och paketera dessa i en sopsäck. Om det saknas grovsoprum är det återigen fastighetsägaren som bör kontaktas.

Lämna på återvinningscentral

Här går det alltid utmärkt att slänga en julgran som då sorteras bland trädgårdsavfall. I exempelvis Göteborg där invånare bara har sex fria besök på återvinningscentralen varje år räknas det faktiskt som ett gratis bonusbesök att slänga julgranen. Kolla gärna vad som gäller i din kommun.

Hitta särskild uppsamlingsplats

I vissa kommuner anordnas särskild uppsamling av julgranar. Ibland kan det röra sig om idrottsorganisationer eller andra föreningar som står för besväret och i exempelvis Stockholm är det kommunala Stockholm vatten och avfall som i år har hela 49 fasta uppsamlingsplatser.

– Vi vill egentligen undvika att det bildas spontanplatser där människor slänger sina granar vilket innebär en nedskräpning av stadsmiljön, säger Peter Nyström, enhetschef vid Stockholm vatten och avfall.

Undvik barrproblem med särskild granpåse

Det finns påsar som är anpassade för julgransstorlek, för den som vill packa ihop sin uttjänta gran och samtidigt slippa barra ner hela trapphuset och lägenheten. Dessa säljs inte sällan på bygghandlar eller liknande butiker.

Be någon hämta granen

På vissa håll går det att beställa upphämtning av gamla granar mot en kostnad. Dels finns företag som både levererar gran inför jul och sedan hämtar upp dem igen, dels finns det företag och sopbolag som erbjuder upphämtning av grovsopor.

Läs också Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge” Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" En månad efter dramatiska takraset kan Fredrik flytta hem igen Ingen ville hyra ut till Anders – nu har han hittat drömhemmet: "Europas enda cp-drag­queen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.