HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så vill Fabo höja hyran

Falkenberg Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg vill höja hyrorna med lite över tre procent.

Nästa år vill det kommunala bostadsbolaget Fabo höja hyrorna för deras cirka 2 400 lägenheter med 3,11 procent. Argumentet är att taxorna höjs, inte minst vattenavgifterna, och att kommunens borgensavgift förmodligen höjs.
– Vi behöver det för att kunna behålla en rimlig underhållsnivå, säger Victoria Bengtsson, fastighetsekonom på Fabo.

Hyresgästföreningen har tidigare gått ut och sagt att de inte förväntar sig att fastighetsägarna kräver några större höjningar i år.
– Jag kan ju säga att 3,11 procent inte ligger i linje med vår målsättning. Det med tanke på de historisk låga räntorna och inflationen vi ser. Det borde vara rimligt att förvänta sig att detta faktum får genomslag i år, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jim Johansson.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Ett av Fabos argument om att borgensavgiften kommer att höjas, och bli en ökad kostnad med 1,1 procent för bolaget har mottagits av Hyresgästföreningen. Borgensavgift är den avgift kommunen tar ut för att gå i borgen för lån som de kommunala bolagen har.
– Vad gäller själva höjningen så ifrågasätter vi om den kan vara affärsmässig, och om det är rimligt att höjd borgensavgifter ska läggas på hyresgästerna.

Annons

Förra året yrkade Fabo på en 3,75 procentig höjning. Den blev 2,24 procent.

Läs också:  Hyresgästföreningen: Håll tillbaka höjningar

Annons
Läs ocksåHon tvingades skilja sig för att få lägenheten
Fakta: Hyreskrav Halland

Fabo, Falkenberg 3,11 %

Laholmshem 2,25 %

Varbergs Bostad 3,25 %

Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.