HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sabine nekas hyreskontrakt – för att hon är gift

Stockholm Sabine Itze stod på första plats till en etta på Högbergsgatan i Stockholm. Men bostadsförmedlingen skickade henne aldrig vidare till den aktuella hyresvärden. Anledningen: Hennes civilstånd som gift. "Att gifta måste bo ihop känns som en förlegad norm", säger hon.
Foto: Privat
"Att ett gift par måste bo ihop känns som en förlegad norm och är inte förenligt med Sverige 2020.", säger Sabine Itze.

Sabine Itze och hennes man har varit gifta i över 20 år. De delar lägenhet men har genom åren bott där växelvis i perioder, då hennes man har jobbat utomlands och hon själv har rest en hel del. Senaste åren har de inte rest lika mycket och har mestadels bott under samma tak.

– Det har alltid fungerat bra för oss, men när vi inte är iväg lika ofta märker vi att vi inte mår så bra att bo tillsammans hela tiden. Vi vill inte skilja oss, men vill rädda äktenskapet genom att bli särbos, säger Sabine Itze.

Läs ocksåHyresvärd nekade Azad lägenhet – ville bara ha svenskar

”Vi vill inte skilja oss, men vill rädda äktenskapet genom att bli särbos.”

Hon har stått i den kommunala bostadskön i 21 år och började leta efter en egen lägenhet.

Hon anmälde intresse för en liten lägenhet på Högbergsgatan i Stockholm, som är en av Stadsholmens fastigheter, och hamnade som nummer ett i bostadsförmedlingens intressekö.

Läs ocksåSusann blev sjuk av dålig ventilation i nyproduktion

Efter att ha svarat på alla frågor som bostadsförmedlingen ville ha svar på kände hon sig hoppfull. Ganska så snart fick hon ett mejl med beslut om att hon inte skulle bli vidarebefodrad till hyresvärden eftersom hon är gift.

Enligt hennes handläggare på bostadsförmedlingen var hon avskriven från lägenheten eftersom man som tilltänkt hyresgäst inom Stadsholmen måste ha påbörjat en skilsmässoprocess om man vill ha ett eget kontrakt.

– Det känns otroligt diskriminerande att mitt civilstånd ska få avgöra om jag har rätt att bo i en egen lägenhet eller inte. Såvitt jag vet finns det ingen hyreslag på att måste bo ihop som gifta, säger Sabine Itze.

Läs ocksåEfter corona-vräkningen: Ulf skickades till boende för missbrukare

Hon har fått förklaringen att de kommunala bostadsbolagen vill ha en inlämnad skilsmässoansökan för att bland annat undvika att man utnyttjar bostaden till svart andrahandsuthyrning.

– Man borde kunna reglera det på något annat sätt i kontraktet. Det står ingenstans på bostadsförmedlingens hemsida att man inte får vara gift, däremot uppmanas man att lämna in ett familjebevis, säger Sabine Itze.

Stadsholmen är ett dotterbolag till Svenska Bostäder. Anne Kuylenstierna, kommunikationschef för Svenska bostäder, vill inte uttala sig om det enskilda ärendet, men säger att varje fastighetsägare äger rätten att formulera villkor och regler för godkännande av hyresgäster inom sitt bostadsbestånd så länge det inte är diskriminerande.

– Stockholms stads kommunala bostadsbolag har gemensamma villkor för godkännande av hyresgäst, säger hon.

”Att ett gift par måste bo ihop känns som en förlegad norm och är inte förenligt med Sverige 2020”

Men Sabine Itze tycker att det är diskriminerande och har anmält händelsen till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

– Att ett gift par måste bo ihop känns som en förlegad norm och är inte förenligt med Sverige 2020.

Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, säger att de flesta fastighetsägare har samma krav som de kommunala bostadsbolagen.

Hyresgästen tycker att kravet ställs utifrån en förlegad norm där man som gifta förväntas bo ihop. Vad anser du om det?

– Det är en fråga som politikerna får svara på, säger hon.

Sabine Itze har anmält intresse för ytterligare en lägenhet via bostadsförmedlingen, men blev direkt avskriven på grund av hennes status som gift.

– Jag fortsätter att anmäla mig till lägenheter. I veckan ska jag träffa en jurist för att diskutera om jag kan ta det här vidare. Förhoppningen är att bostadsbolagen ska reglera detta krav och se till individen när de godkänner en hyresgäst, säger hon.

Läs också Coronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.