Annons

Sabo sågar ”oseriöst” förslag

Nyheter De kommunala bostadsbolagens organisation, Sabo, säger nej till samtliga förslag i utredningen om EU och allmännyttan. Förslaget om efterfrågestyrda hyror avfärdas som oseriöst.​

​På måndag, 8 september, går remisstiden ut för den statliga utredningen om EU och allmännyttan.

Annons
Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation, valde att svara redan på fredagen.
Och organisationen säger nej till utredningens samtliga förslag och passar samtidigt på att komma med ett eget alternativ.
I stället för att bostadsbolagen ska sträva efter högsta möjliga vinst, vilket föreslås i utredningen, bör bolagen sträva efter en ”affärsmässighet med samhällsansvar”, står det i svaret.
Det betyder lönsamma företag som tar ett samhällsansvar genom att främja integration i bostadsområdena, samt tillhandahålla boende för hemlösa, enligt Sabo.
 
Organisationen avfärdar även utredningens förslag om efterfrågestyrda hyror, vilket den kallar för oseriöst.
Staten ska inte bestämma över hyresnivåerna, utan det är något för bostadsmarknadens parter att komma överens om, enligt remissvaret som hänvisar till det landsomfattande arbetet med systematiserad hyressättning som pågår.
Ett arbete vars syfte är att bättre anpassa hyrorna efter hyresgästernas värderingar. 
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen Hyresvärdar samlas i klimatkamp Bostadsbolag snabba med inkassokrav Investeringsstöd kan rädda tusentals hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.