Annons

Saboterande råtta inte värdens ansvar

Västerås En enstaka råtta som ställer till med bus i garaget kan man som hyresgäst tvingas acceptera. Även om det handlar om ett dyrt sabotage. Det är kontentan av ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden.
Foto: Pixabay
En enstaka råtta kan man få lov att leva med. Även om de ställer till med elände.

När hyresgästen kom ut i garaget på morgonen för att ta bilen till jobbet upptäckte hon att det runnit ut i kylarvätska på asfalten.

Sabotören var, visade det sig, en råtta som gnagt hål på kylarslangen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen lämnade in bilen på verkstad och betalade nästan 2 500 kronor för att få slagen utbytt.

Kvinnan tyckte det var skäligt att fastighetsägaren betalade räkningen eftersom det uppenbarligen funnits råttor i garaget. Fastigetsägaren höll inte med.

Annons

Ärendet gick till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som avslog Västeråskvinnans begäran om skadestånd.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

I ett resonemang konstaterar ARN att det finns flera paragrafer i hyreslagen som kan vara tillämpliga i den här typen av fall och som kan ge hyresgästen rätt till ersättning. Exempelvis om det förekommit ohyra i lokalen.

Just i det aktuella ärendet ifrågasätter inte ens hyresvärden att det kan ha funnits råttor i garaget. Och att kylarslangen blivit söndertuggad av ett gnagardjur är uppenbart.

Annons

Men det är hyresgästens sak att bevisa att hyresvärden gjort något fel eller, som det heter på juristspråk, ”försummat sitt ansvar” på ett sådant sätt att råttorna fått härja fritt och sabotera.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

ARN anser att Västeråskvinnan inte lyckats med det. Enstaka råttor i ett garage är inte så allvarligt – ”inte en sådan brist som avses i lagen” – att hyresgästen har rätt till ersättning om värden vägrar öppna plånboken.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.