HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Saboterande råtta inte värdens ansvar

Västerås En enstaka råtta som ställer till med bus i garaget kan man som hyresgäst tvingas acceptera. Även om det handlar om ett dyrt sabotage. Det är kontentan av ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden.
Foto: Pixabay
En enstaka råtta kan man få lov att leva med. Även om de ställer till med elände.

När hyresgästen kom ut i garaget på morgonen för att ta bilen till jobbet upptäckte hon att det runnit ut i kylarvätska på asfalten.

Sabotören var, visade det sig, en råtta som gnagt hål på kylarslangen.

Läs ocksåSvedalahems vinst minskar

Hyresgästen lämnade in bilen på verkstad och betalade nästan 2 500 kronor för att få slagen utbytt.

Kvinnan tyckte det var skäligt att fastighetsägaren betalade räkningen eftersom det uppenbarligen funnits råttor i garaget. Fastigetsägaren höll inte med.

Ärendet gick till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som avslog Västeråskvinnans begäran om skadestånd.

Läs ocksåLinda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd

I ett resonemang konstaterar ARN att det finns flera paragrafer i hyreslagen som kan vara tillämpliga i den här typen av fall och som kan ge hyresgästen rätt till ersättning. Exempelvis om det förekommit ohyra i lokalen.

Just i det aktuella ärendet ifrågasätter inte ens hyresvärden att det kan ha funnits råttor i garaget. Och att kylarslangen blivit söndertuggad av ett gnagardjur är uppenbart.

Men det är hyresgästens sak att bevisa att hyresvärden gjort något fel eller, som det heter på juristspråk, ”försummat sitt ansvar” på ett sådant sätt att råttorna fått härja fritt och sabotera.

Läs ocksåBranddrabbade kan flytta hem först i höst

ARN anser att Västeråskvinnan inte lyckats med det. Enstaka råttor i ett garage är inte så allvarligt – ”inte en sådan brist som avses i lagen” – att hyresgästen har rätt till ersättning om värden vägrar öppna plånboken.

Läs också MKB får bakläxa – måste undersöka mögel i hus på Eriksfält Hem & Hyra granskar vad som hände med Tobohusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.