Annons

Saboterande råtta inte värdens ansvar

Västerås En enstaka råtta som ställer till med bus i garaget kan man som hyresgäst tvingas acceptera. Även om det handlar om ett dyrt sabotage. Det är kontentan av ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden.
Foto: Pixabay
En enstaka råtta kan man få lov att leva med. Även om de ställer till med elände.

När hyresgästen kom ut i garaget på morgonen för att ta bilen till jobbet upptäckte hon att det runnit ut i kylarvätska på asfalten.

Sabotören var, visade det sig, en råtta som gnagt hål på kylarslangen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen lämnade in bilen på verkstad och betalade nästan 2 500 kronor för att få slagen utbytt.

Kvinnan tyckte det var skäligt att fastighetsägaren betalade räkningen eftersom det uppenbarligen funnits råttor i garaget. Fastigetsägaren höll inte med.

Annons

Ärendet gick till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som avslog Västeråskvinnans begäran om skadestånd.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

I ett resonemang konstaterar ARN att det finns flera paragrafer i hyreslagen som kan vara tillämpliga i den här typen av fall och som kan ge hyresgästen rätt till ersättning. Exempelvis om det förekommit ohyra i lokalen.

Just i det aktuella ärendet ifrågasätter inte ens hyresvärden att det kan ha funnits råttor i garaget. Och att kylarslangen blivit söndertuggad av ett gnagardjur är uppenbart.

Annons

Men det är hyresgästens sak att bevisa att hyresvärden gjort något fel eller, som det heter på juristspråk, ”försummat sitt ansvar” på ett sådant sätt att råttorna fått härja fritt och sabotera.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

ARN anser att Västeråskvinnan inte lyckats med det. Enstaka råttor i ett garage är inte så allvarligt – ”inte en sådan brist som avses i lagen” – att hyresgästen har rätt till ersättning om värden vägrar öppna plånboken.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.