Annons

Sägs upp för hyresslarv och hundar

Uddevalla ​Privatvärden i Uddevalla fick nog av två hyresgäster som slarvade med hyran och lät sina hundar skrämma grannarna. Nu måste båda flytta. Även den hyresgäst som numera kopplar sin hund. Det har hyresnämnden beslutat.

​Privatvärden äger 10 lägenheter utanför Uddevalla. Flera har uteplats med altan och det finns en gemensam gård där det är tänkt att barnen ska kunna leka.
Men flera grannar intygar att de inte kan njuta av utemiljön på grund av två hyresgästers hundar. De förorenar på gården, kissar på altanerna, skäller, biter och skrämmer omgivningen.

I december förra året sa värden upp båda hyresgästerna. När hyresnämnden tog upp saken dök ingen av dem upp. Nämnden hade därför att gå på värdens och grannarnas berättelser.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Den hyresgäst som bott på området längst, sedan 2007, föder upp hundar och har ett varierande antal hemma. Enligt värden har hundarna varit ett problem de senaste två åren eftersom kvinnan släpper ut dem utan tillsyn flera gånger varje dag.
Under sammanträdet förklarade en hundrädd granne att hon gärna skulle vistas mer på gården med sitt barn om inte hundarna sprang runt där.
Kvinnan har inte kopplat hundarna trots uppmaningar från både värden och grannarna.

Enligt hyresnämnden påverkar hundarna grannarnas boendemiljö på ett sätt om inte är acceptabelt. Att kvinnan missat två hyresinbetalningar är ytterligare en grund som ger värden rätt att avsluta hyresavtalet enligt beslutet.

Annons
Värden ville säga upp även en andra hyresgäst av delvis samma skäl: hyresslarv och hundar. Kvinnan flyttade in i lägenheten i slutet av 2009. Enligt värden startade genast problemen med att hon och pojkvännen lät sina hundar springa fritt.
Dessutom har paret brutit mot förbudet att röka i lägenheten och skräpat ned i trapphuset.

Grannar som vittnade på värdens begäran berättade att kvinnan och hennes pojkvän bättrat sig senaste månaden. Numera hålls den hund som de flesta är rädda för kopplad.

Hyresnämnden anser inte att den andra kvinnans hundar stört grannarna så mycket att kontraktet inte ska förlängas. Att paret röker inne strider visserligen mot avtalet, men är inte skäl nog för uppsägning. Värden har heller inte kunnat bevisa att de skräpat ned i någon större omfattning.

Annons

Ändå måste paret nu flytta. Den missade hyran för februari är en tillräckligt allvarlig försummelse mot värden enligt hyresnämndens beslut.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Läs också Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.