HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Salakrav på hyresgäst i hyresbolags styrelse

Sala De bestämmer över kommunernas hyreslägenheter. Men själva bor de i villa eller bostadsrätt. I Sala kräver nu Hyresgästföreningen att minst en styrelseledamot i kommunala Salabostäder själv ska vara bosatt i en hyreslägenhet.
Lars Öberg har skrivit ett medborgarförslag om att minst en styrelseledamot i kommunala Salabostäder själv ska bo i hyresrätt.

När Hem & Hyra undersökte hur styrelseledamöterna i de kommunägda bostadsföretagen i regionerna Aros-Gävle och Mitt själva bor, visade det sig att bara en av fem själv hyr sin bostad.

Den genomsnittlige styrelseledamoten är en 56-årig man med ursvenskt efternamn som bor i ett hus som köpts för drygt 2 miljoner kronor, framkom det i granskningen.

Läs ocksåDe vill stoppa massflykt från Åkra

I Salabostäders styrelse är alla ledamöter bosatta i villa eller bostadsrätt enligt de uppgifter Hyresgästföreningen tagit fram. Styrelseordföranden Hans Eljansbo tror inte det stämmer.

I vart fall är några av dem som är föreslagna att väljas in vid bolagsstämman i juni själva bosatta inom företagets bestånd, påpekar han.

Men om Hyresgästföreningen får som man vill ska det skrivas in i regelverket att minst en styrelseledamot själv ska bo i hyresrätt.

Läs ocksåSnabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod

I ett så kallat medborgarförslag till kommunfullmäktige, undertecknat av lokalföreningens ordförande Rolf Meiding och förhandlingsdelegationens ordförande Lars Öberg, hänvisas det till lagtexten för vad som gäller för allmännyttiga, kommunala bolag.

Där står det bland annat att bolagen inte bara ska erbjuda hyresgästerna boinflytande, utan också inflytande i bolaget.

Något som Hyresgästföreningen alltså nu tolkar som att hyresgästerna har rätt till insyn och möjlighet att påverka via en styrelseledamot som själv är hyresgäst hos Salabostäder eller någon annan uthyrare i Sala kommun

Läs ocksåBrist på parkeringsplatser i Hultsfred

– Huvudmotivet bakom medborgarförslaget är att vi vill att Sala kommun ska strama åt tyglarna som ägare till Salabostäder, säger Lars Öberg, som nyligen var med och anmälde kommunen för att det saknas aktuellt ägardirektiv.

Han menar att Salabostäders hyresgäster just nu upplever tre stora problem med skötseln av bolaget: Låg kostadseffektivitet vid renoveringar, höga driftkostnader och dåligt boinflytande vid renoveringar.

– Hyresgästerna behöver stärka sitt inflytande och kommunen måste ta ett starkare grepp som ägare. Det är bakgrunden till att vi nu agerar på flera fronter, säger Lars Öberg.

Salabostäders styrelseordförande Hans Eljansbo tror inte på idén att införa en regel om att minst en styrelseledamot själv ska bo i hyresrätt.

– Det är redan så många parametrar som styr partiernas nomineringar. Det ska tas hänsyn till erfarenhet, intresse, könsfördelning, bosättningsorter inom kommunen med mera.

De allra flesta i både gamla och nya styrelsen har också någon gång i livet bott i hyreslägenhet även om de senare gått vidare i den så kallade bostadskarriären, påpekar han.

När bodde du själv i hyresrätt senast?

– Det var när jag studerade. Det måste ha varit 30 år sedan.

Läs också Heimstaden: Man drar alla över en kam Kalmarhem får ny fastighetschef

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.