Annons

Samlande hyresgäst i Mölndal får bo kvar

Mölndal Kvinnans lägenhet är så överfull med kläder och föremål att det inte går att nå det ena sovrummet. Till det andra kan man bara öppna dörren. Bostadsrättsföreningen hon hyr av vill säga upp henne, men hyresnämnden säger nej.

Kvinnan sover i vardagsrummet eftersom inget av sovrummen går att använda.

Bostadsrättsföreningen anser att hennes lägenhet utgör en sanitär olägenhet. I trapphuset intill har det förekommit både kackerlackor och ett brandtillbud. Om något sådant skulle inträffa i kvinnans uppgång skulle det inte gå att åtgärda, hävdar föreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom har det blivit en vattenskada i kvinnans badrumstak. Men hon har inte velat ge tillträde till bostaden så att detta kunnat åtgärdas. Det är också omöjligt att genomföra renoveringar i lägenheten så länge den är proppfull med saker, hävdar föreningen.

Bostadsrättsföreningen har tidigare sagt upp kvinnans hyresavtal för att lägenheten varit så belamrad, men tagit tillbaka uppsägningen i hopp om att det skulle bli bättre. Kvinnan har lovat att åtgärda röran, men sedan har inget hänt.

Annons

Kvinnan protesterar mot föreningens beskrivning. Det är sant att lägenheten innehåller en stor mängd saker, men den är inte vanvårdad eller en sanitär olägenhet. Hon får professionell hjälp för att försöka komma till rätta med sina svårigheter med att slänga föremål.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Kvinnans boendestödjare har vittnat inför hyresnämnden och säger att lägenheten är ren och inte luktar illa. Han uppfattar den inte som vanvårdad.

Kvinnan säger också att det inte är sant att hon vägrar föreningen tillträde till sin lägenhet. Däremot behöver hon på grund av sjukdom ha tid på sig att förbereda sig för en sådan sak. Hon bifogar läkarintyg.

Hyresnämnden konstaterar att det inte räcker med att en lägenhet är full med saker för att man ska få säga upp hyresgästen. Bostadsrättsföreningen har inte kunnat bevisa att lägenheten är vanvårdad eller en sanitär olägenhet. De har heller inte kunnat bevisa att kvinnan vägrat dem tillträde.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hyresnämnden avslår därför uppsägningen.

 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.