Annons

Sänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägning

Burlöv Den fanns bara en säng i enrummaren. Sedan ingen alls. Enligt hyresnämnden är det bevis för en avslöjad svartuthyrning. Nu måste mannen med kontraktet lämna lägenheten.
säng i hyresnämnden
Foto: Anders Paulsson/Pixabay

Det var under lång tid rörigt i kvarteret i Arlöv. För två år sedan kunde Hem & Hyra avslöja att det hade pågått en omfattande svarthandel. En rad hyresgäster berättade om försäljningar av hyreskontrakt och då kopplat till åren med en tidigare ägare. Han har nekat till alla anklagelser och säger sig inte känna till några olagligheter.

Tidigare i år sade den nya och nuvarande värden upp kontraktet för en av de boende. Det har motiverats med anklagelser om två typer av svarta affärer:

ANNONSGuide till hemförsäkringar
  • Svartuthyrning, att mannen inte bott i lägenheten på flera år utan i stället hyrt ut den i andra hand till ett par men utan att ha bett om tillstånd.
  • Svarthandel, att mannen tidigare hade köpt hyreskontraktet för enrummaren.

Berättade om betalning på 20 000 kronor

Den utpekade hyresgästen, som har försvarats av Hyresgästföreningen, har nekat till anklagelserna om olovlig uthyrning och berättat att han har delat ettan med en ”inneboende” vilket inte kräver något tillstånd. Han sov i den enda sängen och den inneboende i soffan, har han uppgett. Värden har å sin sida kontrat med detaljerade uppgifter om vem som har rört sig var i fastigheten vid olika tidpunkter.

Mannen har bekräftat uppgifterna om svarthandeln i området. Under ed berättade i hyresnämnden att han köpte sitt hyreskontrakt för 20 000 kronor när han själv flyttade in.

Annons

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Nu har domstolen gått igenom fallet.

Hyresnämnden har inte tagit ställning till om hyresgästen har köpt sitt hyreskontrakt eller inte. Enligt beslutet spelar det heller ingen roll eftersom den affären i så fall skulle ha genomförts innan en lagändring 2019. Först i samband med detta blev svarthandel ett skäl för att direkt kasta ut en hyresgäst.

Sängen var viktig enligt nämnden

Däremot lägger nämnden stor vikt vid en specifik säng. Den stod tidigare i enrummaren men togs med när den ”inneboende” flyttade ut.

Annons

”Den omständigheten att [Den inneboende] tagit med sig den enda sängen, ger ytterligare stöd för att [Hyresgästen] inte bor, eller har bott där”, står det i beslutet.

Nu måste mannen med det köpta kontraktet genast flytta i enlighet med nämndens helhetsbedömning av fallet, detta efter mer än tio år som hyresgäst på adressen. Som lagen är skriven är eventuella brott kopplade till den aktuella försäljningen av hyreskontraktet preskriberade.

Fakta: Svarta affärer i hyresrätt – detta gäller

Svarthandel – att köpa eller sälja hyreskontrakt är ett brott mot jordabalken. Maxstraff är två års fängelse. Om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Om det däremot är grovt kan man dömas till upp till fyra års fängelse.

Svartuthyrning – för att hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha tillstånd av hyresvärd eller hyresnämnd. Den som struntar i detta kan bli uppsagd utan varning. Om uthyrningen dessutom sker till en allt för hög hyra, femton procents påslag och uppåt, begår ett brott

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.