HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sänkt hyra i Åstorp

Åstorp Förra hösten lämnade hyresvärden förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Två hyresgäster i Åstorp valde att, med hjälp av Hyresgästföreningen, ta strid mot hyreshöjningen. Nu får de båda hyresgästerna sänkt hyra.
Foto: Gry Ellebjerg
Tack vare att hyresgästerna i Åstorp beslutade sig för att pröva hyreshöjning i hyresnämnden får de hyran sänkt med flera hundra kronor i månaden.

När hyresvärden Balder Prasolit AB inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen om hyressättningen efter att de byggt om två lägenheter enligt Balders Hem-koncept lämnade värden förhandlingarna och beslutade själv om hyreshöjningen.

De två hyresgästerna i Åstorp valde att, med hjälp av Hyresgästföreningen Region norra Skåne, ta strid mot värden och pröva ärendet i hyresnämnden. Resultatet blir att de båda hyresgästerna får sänkt månadshyra med 975 respektive 641 kronor.

Läs ocksåLämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

– Hyrorna blir ett riktmärke för liknande lägenheter som Balder bygger om i Åstorp. Framförallt har vi nu fått fram en nivå för ombyggda lägenheter på Nyvångsgatan, säger Pontus Svensson, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Norra Skåne.

Dessutom beslutar hyresnämnden att värden ska betala tillbaka 6 337 respektive 2 884 kronor samt ränta till hyresgästerna för den tid de har betalt för mycket i hyra. Enligt Hyresgästföreningens representanter är det viktigt att överhyra betalas tillbaka för att undvika att värdar sätter i system att lämna hyresförhandlingar för att själva besluta om hyresnivån.

– Det är ovanligt att retroaktiviteten sträcker sig så långt tillbaks i tiden som i de här två fallen. Hyresnämnden gjorde en samlad bedömning och kom till slutsatsen att återbetalning skulle ske i större utsträckning än vanligt, säger Karl-Mikael Jensen, förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåHyrde ut svart i tre år – förlorar kontraktet

 

Fakta: Hyressänkningen i siffror

Från och med den 1 januari 2018 höjdes hyran för trean på 72 kvadratmeter på Nyvångsgatan i Åstorp från 9 211 kronor till 9 303 kronor. När kontraktet på fyran på 85 kvadratmeter på samma gata skrevs i december förra året sattes hyran till 10 229 kronor.

Under förhandlingarna i hyresnämnden gick värden med på att sänka hyran för trean till 8 856 kronor. Men hyresnämnden är villig att gå ännu längre och fastställer hyran till 8 328 kronor per månad. Även fyrans hyra sänks och landar på 9 588 kronor per månad.

Läs också Han tog fajten för lä­gen­hets­by­tet Stora hyressänkningar i nytt Uppsalaområde Plankspikande värd överklagar tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.