Annons

Satsar miljoner på att ta hand om flyktingar

Nyheter Nu kavlar Hyresgästföreningen upp ärmarna för att hjälpa det stora antalet nyanlända att integreras. Bland annat uppmanas privatpersoner att bjuda på middag.

Under  gårdagen träffade statsminister Stefan Löfven flera ideella organisationer för att samla upp idéer om hur den stora migrationsutmaningen kan tacklas på bästa sätt.

Förbundsordförande Marie Linder passade på att avslöja Hyresgästföreningens kommande satsning, där två miljoner kronor avsätts för integrationsprojekt. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har bestämt oss sig för att vara en aktiv part nu när så småningom migrationen når ut i våra bostadsområden. Det handlar om pengar till lokala projekt som ska ta vara på kraften som finns i alla de nya som kommer. 

Vid sidan av den egna satsningen håller Hyresgästföreningen på att dra igång ett samarbete med den ideella aktören Axfoundation, som arbetar för ett socialt hållbart samhälle.

Annons

Samarbetet handlar delvis om att utföra utbildningsinsatser där flyktingarna informeras om vilka skyldigheter och rättigheter de har på bostadsmarknaden. En annan del går ut på att privatpersoner aktivt engagerar sig i flyktingarna.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Till exempel genom att bjuda på middag.

– Det handlar mycket om att träffas. Vi kommer att jobba med olika typer av sociala insatser, där de exempelvis bjuds hem på middag och får chans att träffa och föra samtal med svenska människor.

Arbetsformen kommer att provköras i region Stockholm och region Norrland inom kort.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Marie Linder vittnar om att makthavarna nu vänder sig till landets ideella krafter för hjälp i flyktingfrågan.  

– Det finns en enorm styrka i det civila samhället, och Hyresgästföreningen är en av de stora folkrörelserna som finns. Naturligtvis visar det här också på behovet av att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.