HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Satsar miljoner på att ta hand om flyktingar

Nyheter Nu kavlar Hyresgästföreningen upp ärmarna för att hjälpa det stora antalet nyanlända att integreras. Bland annat uppmanas privatpersoner att bjuda på middag.

Under  gårdagen träffade statsminister Stefan Löfven flera ideella organisationer för att samla upp idéer om hur den stora migrationsutmaningen kan tacklas på bästa sätt.

Förbundsordförande Marie Linder passade på att avslöja Hyresgästföreningens kommande satsning, där två miljoner kronor avsätts för integrationsprojekt. 

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Vi har bestämt oss sig för att vara en aktiv part nu när så småningom migrationen når ut i våra bostadsområden. Det handlar om pengar till lokala projekt som ska ta vara på kraften som finns i alla de nya som kommer. 

Vid sidan av den egna satsningen håller Hyresgästföreningen på att dra igång ett samarbete med den ideella aktören Axfoundation, som arbetar för ett socialt hållbart samhälle.

Samarbetet handlar delvis om att utföra utbildningsinsatser där flyktingarna informeras om vilka skyldigheter och rättigheter de har på bostadsmarknaden. En annan del går ut på att privatpersoner aktivt engagerar sig i flyktingarna.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Till exempel genom att bjuda på middag.

– Det handlar mycket om att träffas. Vi kommer att jobba med olika typer av sociala insatser, där de exempelvis bjuds hem på middag och får chans att träffa och föra samtal med svenska människor.

Arbetsformen kommer att provköras i region Stockholm och region Norrland inom kort.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Marie Linder vittnar om att makthavarna nu vänder sig till landets ideella krafter för hjälp i flyktingfrågan.  

– Det finns en enorm styrka i det civila samhället, och Hyresgästföreningen är en av de stora folkrörelserna som finns. Naturligtvis visar det här också på behovet av att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.