HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Satsning på hyresrätter i Kungsbacka

Kungsbacka Just nu byggs och planeras hundratals nya lägenheter i villatäta Kungsbacka. Och efterfrågan är stor, i snitt söker 90 personer varje ledig hyresrätt.

Av Kungsbacka kommuns drygt 30 000 bostäder är omkring 6000 hyresrätter, enligt de ungefärliga siffror som kommunen tog fram förra året.

När man jämfört bostadsbeståndet med andra kommuner i landet har det visat sig att andelen hyresrätter är lägre än genomsnittet. Detta trots att Kungsbacka ökat antalet hyresrätter med hela 74 procent de senaste 25 åren enligt en färsk undersökning från SCB. Ökningen i procent är bland de största i landet, men det handlar om en ökning från låga nivåer.

Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

I målen för bostadsbyggandet fram till år 2020 siktar kommunen på 500 nya bostäder per år. I alla större byggprojekt ska nu minst en tredjedel utgöras av hyresrätter enligt den plan som antagits av kommunfullmäktige.

–Behovet av bostäder är stort generellt. Det gäller hyresrätter men också bostadsrätter och villor, säger Hans Forsberg, M, kommunstyrelsens ordförande.

Men ni markerar ändå att hyresrätter ska prioriteras?

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

–Ja, vi vill gärna se områden som har alla typer av upplåtelseformer. Det ger sociala bostadsområden, säger han.

Är det för svårt att få en hyresrätt i Kungsbacka idag?

–Kungsbacka tar och har tagit ett stort ansvar när det gäller att bygga nya bostäder. Men det är omöjligt för oss att bygga bort bostadsbristen i storstadsregionen. Där måste alla bidra. Vi har byggt mycket. Oavsett konjunktur så byggs det i Kungsbacka, säger han.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

Flera stora bostadsbyggen är just nu på gång i Kungsbacka kommun. Några av dem byggs ut steg för steg, som Kolla Parkstad där flera etapper redan är klara och inflyttade. När området är klart ska det bestå av 1100 bostäder varav runt 360 hyresrätter.

Och hyresrätter är efterfrågade i kommunen. Enligt Lizette Andersson, enhetschef för Kungsbacka direkt där bostadsförmedlingen ingår, står drygt 5000 personer i hyreskön. Totalt har 20 000 intresseanmälningar gjorts till de sammanlagt 217 lägenheter som förmedlats sedan oktober förra året.

–Allra högst söktryck hade vi på en lägenhet i Gårdskulla där 221 sökte. I snitt har vi annars runt 90 sökande per bostad, säger hon.

Fakta: Här byggs nya hyresrätter

Större pågående projekt där hyresrätter utgör en stor andel:

Kolla Parkstad: Av totalt cirka 1100 bostäder blir runt 360 hyresrätter

Töle 2: Av 230 nya bostäder blir cirka 90 hyresrätter

Valand: Av 250 nya lägenheter blir 125 hyresrätter

Särö centrum: 100 nya lägenheter varav runt 35 hyreslägenheter

Tingberget: Endast hyresrätter. 82 lägenheter byggs på de befintliga husen medan 50 hyresrätter ryms i nya byggnader.

Aranäs 3: 75 nya lägenheter varav 25 hyresrätter

Källa: Kungsbacka kommun

 

 

 

Läs också Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.