HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Se vilka värdar som kräver prickfri ekonomi

Nyheter Akta dig för att få betalningsanmärkningar. De kan göra dig chanslös på bostadsmarknaden. Allt fler värdar inför nolltolerans, visar Hem & Hyras undersökning i hela landet.

Över en halv miljon svenskar har betalningsanmärkningar.

Det kan få stor betydelse för möjligheten att skaffa bostad.

Läs också182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år

Hem & Hyra har frågat alla allmännyttiga kommunala bostadsbolag hur de ser på lägenhetssökande som har betalningsanmärkningar eller skulder. Svaren visar att:

• 23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar. Det är en kraftig ökning jämfört med i Hem & Hyras undersökning 2012, då 17 procent av de kommunala bostadsbolagen svarade nej på samma fråga.

• 66 procent kan godkänna personer med betalningsanmärkningar ibland, beroende på hur många och hur omfattande de är, ifall man har en borgensman eller annat.

Läs ocksåHon slarvade med hyran i tio år - lyckades ändå bo kvarTre av fyra som riskerar vräkning har en hyresskuld på under 25 000 kronor.

•Endast 11 procent av de kommunala hyresvärdarna uppger att de godkänner att en blivande hyresgäst har betalningsanmärkningar.

• Att ha skulder hos Kronofogden är ännu värre. Då säger 45 procent av hyresvärdarna blankt nej.

• Värst av allt i hyresvärdarnas ögon är om du har hyresskulder. 97 procent säger nej så länge du har skulden kvar. Även när den är betald kräver de flesta att det ska ha gått ett antal år eller att någon kan gå i borgen för dig.

Läs ocksåKrävs på hyran trots bajsvatten i källaren

När, vad, varför och hur mycket? Det är faktorer som ofta vägs in av de hyresvärdar som ibland godkänner betalningsanmärkningar eller skulder.

Om du fick en enstaka prick i registret på grund av en mindre räkning för två år sedan, men sedan har betalat allt och inte fått nya anmärkningar, då är det många som kan se mellan fingrarna med det.

Men den som har låtit skulderna växa eller dragit på sig nya betalningsanmärkningar på senare tid har liten chans på hyresmarknaden.

– En betalningsanmärkning är ju aldrig bra, den visar att man inte har varit så noggrann med räkningarna. Men vi gör en egen bedömning, säger Pernilla Helg, uthyrningschef på Förvaltaren i Sundbyberg.

Är skulden betald? Hur länge sedan? Hade den med boendet att göra? Det är frågor som har betydelse, berättar Pernilla Helg.

– Har du till exempel betalningsanmärkningar för att du har fått en massa p-böter så är det inte okej. Det visar att du är dålig på att parkera bilen och sådana vill vi inte ha i våra områden. Men studieskulder kan vara en annan sak.

För den som har betalningsanmärkningar kan det löna sig att få till ett personligt möte med uthyraren och förklara bakgrunden och hur man nu sköter ekonomin.

En annan möjlighet är att söka bostad hos små, privata hyresvärdar, som inte alltid tar kreditupplysning. 

Fakta: Betalningsanmärkning och skuld

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent svarade.

Resultaten visar hur de bedömer personers betalningshistoria innan de tecknar nya hyresavtal:

23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar.
66 procent kan godkänna betalningsanmärkningar på vissa villkor.
45 procent säger nej till personer som har skulder hos Kronofogden.
97 procent säger nej till personer som har hyresskulder.

Läs mer om undersökningen här.

Kartan visar hur de kommunala värdarna svarade på frågorna om betalningshistorik.  

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Godkänner ni sökande med betalningsanmärkningar?

Rött = Nej. Gult = Ibland. Grönt = Ja.

Även 50 privata fastighetsägare tillfrågades – dels de 25 största i landet, dels 25 som är stora på sina orter.  64 procent svarade. Urvalet och svarsfrekvensen gör att de svaren inte är statistiskt säkra och redovisas därför bara var för sig.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

Tidigare har vi även redovisat värdarnas inkomstkrav. Läs mer om det här.

Läs också Barnfamiljen vräks efter anklagelser om vanvård Nya siffror: allt fler barn vräks i Sverige - Skåne toppar statistiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.