HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sex månader på behandling ger rätt att hyra ut i andra hand

Herrljunga När mannen ska på behandlingshem i ett halvår vill sambon stå för lägenheten. Men det ville inte Herrljungabostäder. Nu har hyresnämnden gett sambon rätt och beslutet går inte att överklaga.
Hyreskontraktet - viktigt att ha koll på.
Foto: Gry Ellebjerg

Paret har varit sambor i det kommunala bostadsbolagets, Herrljungabostäder, lägenhet under en tid. Nu ska mannen i familjen bo på ett behandlingshem under vintern och kvinnan vill kunna bo kvar. För att få ekonomiskt bistånd från kommunen måste kvinnan ha ett eget hyresavtal under mannens bortavaro.

Detta har inte Herrljungabostäder accepterat, utan tyckt att hon mycket väl kunnat bo kvar, utan att det hade behövt vara andrahandsuthyrning. Att det skulle krävas ett andrahandshyresavtal för att socialtjänsten skulle ge bidrag saknade betydelse för bostadsbolaget.

Läs också”Osunda andrahandsuthyrningar ska bekämpas”

Men hyresnämnden anser att det handlar om beaktansvärda skäl och anser att hyresvärden inte kan neka uthyrningen. Därmed står det klart att den kvinnliga sambon kan få ett andrahandskontrakt, bo kvar i lägenheten och få ekonomiskt bistånd till hyran under tiden mannen är på behandlingshem.

Hyresnämndens beslut var enhälligt och kan inte överklagas.

Läs också "Andrahandsuthyrning kan ge tiotusentals nya bostäder” Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig Jurister: ny lag om svartuthyrning gäller inte Airbnb Svart ”madrassboende” inte bevisat – tvingas ändå flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.