Annons

”Osunda andrahandsuthyrningar ska bekämpas”

Nyheter ​De tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm har särskild personal med uppgift att hitta lägenheter som olovligen hyrts ut i andra hand. – Det är bra, säger Terje Gunnarson som är ordförande i Hyresgästföreningens region Stockholm.
Bristen på hyresrätter i Stockholm lockar hyresgäster att behålla sitt förstahandskontrakt även när de inte längre behöver lägenheten för eget bruk. Det gäller personer som köpt annat boende, eller som för kortare eller längre tid vistas på annan ort.
Det finns regler som ger förstahandshyresgästen rätt att hyra ut i andra hand, exempelvis i samband med arbete eller studier på annan ort eller för att pröva samboende med sin käresta. En förutsättning är att hyresvärden underrättas.
 
Den som bevisligen inte behöver sin lägenhet kan bli av med den. Det är dock sällsynt att förstahandshyresgästen låter lägenheten stå oanvänd och kosta hyra varje månad. Vanligen hamnar bostaden på andrahandsmarknaden i stället, med eller utan hyresvärdens godkännande.
– Det är bra att hyresvärdarna har koll på andrahandsuthyrningen säger Terje Gunnarson. Ingen är betjänt av osunda andrahandsuthyrningar, ofta till höga priser.
Dock har Gunnarson viss förståelse för att andrahandsuthyrningen lockar.
– Det finns en rädsla som gör att folk drar sig för att lämna ett förstahandskontrakt. Man vet inte om det går att få tag på en annan lägenhet den dag man är i en annan situation.
– Förlorarna är de som ska ta sig in på bostadsmarknaden, nybörjare som inte klarar av att köpa sin bostad. De behöver hyresrätter. Politikerna säger att det produceras massor av bostäder, men det är tyvärr inte hyresrätter.
– I ett system som fungerar skulle det inte finnas något behov av osunda andrahandsuthyrningar.
 
Vad är botemedlet, förutom att jaga olovliga andrahandsuthyrningar?
– Självfallet att bygga fler hyresrätter, och att sluta sälja ut de hyresrätter som finns, säger Gunnarson.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.