HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Seynab & Amina fixar en plats för tjejer i Vivalla

Örebro Det görs mycket för ungdomar i Vivalla. Men varför är det mesta riktat till killar? Det undrade Seynab Mohamoud och Amina Haziri. Och bara det att problemet formulerades i en fråga ledde till en lösning.
Foto: Anna Rytterbrant
Seynab Mohamoud och Amina Haziri i Vivalla i Örebro hade en fråga som ledde till en lösning på ett problem.

Hur fick ni idén?

– Man kan inte säga att vi hade någon idé. Liksom ”så här ska vi göra”. Utan vi såg ett problem i att man satsat på killarna för att de inte ska bli kriminella men glömt oss tjejer. Men det här är Sverige och det ska vara jämställt. Och när vi berättade om problemet sattes saker i gång och en lösning växte fram, säger Seynab.

Läs ocksåAmatörkemist tvingas försvara sin hobby i hyresnämnden

Vad hände?
– Min mamma skulle gå på ett möte för kvinnor i Vivalla men kunde inte, så hon bad mig och Amina att gå. När vi kom var alla mammor. Det var bara vi som var unga, berättar Seynab och skrattar åt minnet.

Amina fyller i:
– Vi berättade att vi tycker att det är ett problem att det finns så lite för tjejer att göra i Vivalla. Eller. Man säger att det är för alla –men egentligen är det bara killarna som går dit.

Hur togs ni emot? Jag menar, ibland kanske äldre inte ser problem på samma sätt…
– De lyssnade på oss jättebra och sa att de var förvånade att ingen hade kommit och pratat om det här innan, säger Amina.

Läs ocksåTryggt boende lockar många

– Ett problem vi pratade om är att det inte finns någonstans för oss tjejer att vara. Så vi fick hjälp av en kvinna att ta kontakt med olika personer och nu har vi tillgång till Folkets hus i Vivalla varannan lördag eftermiddag. Men sedan kommer det bli oftare. Första gången kom det 30 tjejer. Då förstod vi att vi tänkt rätt – det var inte bara vi som hade ett behov av en plats att kunna träffa andra i vår ålder på, säger Seynab.

Varför är det viktigt?
– Man blir starkare av det. Att prata med andra och se att man inte är ensam om saker. Jag hoppas att de här träffarna blir en sådan självklarhet att när våra småsystrar växer upp ska de inte ens veta att det här kan vara ett problem. Det är därför vi inte vill det ska ligga under en förening utan att kommunen ska stå bakom det. För vi vill att alla tjejer oavsett intressen och bakgrund ska känna sig välkomna, säger Seynab som därför haft ett möte med det socialdemokratiska kommunalrådet i Örebro, Kenneth Nilsson.

Vad ska ni göra på träffarna?
– Alla tjejer i Vivalla har så stora talanger. Så vi kan visa och berätta saker för varandra och ordna föreläsningar. Men egentligen är det inte så noga vad vi gör utan att det finns en plats där vi kan träffas och umgås. Det finns normer som gör att tjejer inte kan gå hur som helst i centrum här. Jag tror att det här är ett sätt att bryta dem, säger Amina.

Läs ocksåBedragare i farten - så gör du när "värden" ringer på
Fakta: Tidigare grannar

Namn: Seynab Mohamoud.
Ålder: 19 år.
Gör: Har just tagit studenten och jobbar med funktionsnedsatta.

Namn: Amina Haziri.
Ålder: 18 år.
Gör: Pluggar hotell och turism och jobbar på Elite Stora hotellet.

Möttes genom att: ”Vi var ovänner först. Helt utan anledning. Men sen upptäckte vi att vi hade mycket gemensamt. Och eftersom vi var grannar började vi umgås”

Läs också Låna gratis succé i Ale "Jag vill att hyresvärden skapar en nödtelefon"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.