Annons

Shano tog strid för lägre hyra – överklagade förhandlingsavtal

Malmö Shano accepterade inte att hyresvärden och Hyresgästföreningen kommit bestämt att hans hyra skulle höjas med 20 procent i ett slag. Han vände sig till hyresnämnden – och fick rätt.

Shano Valtersson skrev på kontrakt för i sin nya tvåa i centrala Malmö förra sommaren. Då visste han inte att hyresvärden strax därefter skulle begära en bruksvärdering med avsikten att höja hyran. Efter förhandling med Hyresgästföreningen stod det klart att hyran skulle höjas med drygt 20 procent från 6 200 kronor  till 7 500 kronor i somras, inte ens ett år efter att Shano flyttat in i lägenheten.

Han bestämde sig för att överklaga överenskommelsen till hyresnämnden. Dels tyckte han att den nya hyran låg för högt, dels ifrågasatte han att hela hyreshöjningen genomfördes på en gång. Han efterlyste en intrappning.
– Flera lägenheter i mitt hus har lägre hyra än vad jag har. Jag reagerade på det plus att hyresvärden inte skulle trappa in den nya hyran. Det blev så stor skillnad jämfört med det som jag skrev under på när jag flyttade in, säger Shano Valtersson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I hyresnämnden nådde han en förlikning med hyresvärden. Den gamla hyran kommer att gälla fram till nästa sommar och sedan kommer den nya hyran successivt att trappas in under de nästföljande två åren.

– Jag känner mig nöjd med det vi kom överens om. Jag har råd att bo kvar. Men jag tycker att Hyresgästföreningen gjorde en dålig förhandling, säger Shano Valtersson.

Annons

Skälet till att Shano Valtersson drabbats av en rejäl hyreshöjning i ett slag är att Hyresgästföreningen trott att hans lägenhet var vakant. Det säger Petter Ek, ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Shano Valtersson skrev på hyreskontraktet i början av augusti förra sommaren, ett par veckor innan Fastighetsägarna Syd, som företräder hyresvärden, begärde en bruksvärdering av lägenheten. Det dröjde till våren därpå innan förhandlingen var klar.

Men förstod ni inte att någon bodde i lägenheten då?
– Den stod som vakant och vi har inte möjlighet att kolla det. Förhandlingen drog ut på tiden och så ska det inte vara men det är inte vårt ansvar att det tog sådan tid. Det hade varit en annan sak om han varit medlem. Det hade varit lättare att backa upp honom då, säger Petter Ek.

Annons

En närmare kontroll visar att Shano är medlem.
– Ja, jag kan i alla fall inte göra mer nu. Och jag kan inte detaljerna i ärendet. Det är bara att gratulera.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Fakta: Så överklagar du din hyra

Om din hyra bestäms i förhandlingar med Hyresgästföreningen kan du begära att hyresnämnden prövar om den nya hyran är skälig senast tre månader efter det att hyran börjat gälla. Vid prövning av hyresnivåerna jämför man med likvärdiga lägenheter och din hyra får då inte vara påtagligt högre. Hem & Hyra har tidigare visat att det är extremt ovanligt att man som hyresgäst får igenom sin begäran.

Läs också Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.