HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sökte bostad som student – erbjöds lägenhet att hyra för 49 000 i månaden

Stockholm En plats på en bäddsoffa i delad etta söder om stan för 250 kronor – eller en Östermalmsvåning för 49 000 kronor i månaden. Spannet var stort när Hem & Hyra granskade andrahandsmarknaden i Stockholm.
Foto: Getty Images/Montage
Hem & Hyra sökte bostad på Blocket som student och tipsades om en lägenhet på Östermalm med en hyra på 49 000 kronor.

Stor bostadsbrist och långa köer – det är inte lätt att få ett boende. För många är det enda alternativet att söka andrahandsboende via vänner och bekanta, i Facebookgrupper och på annonssajter som Blocket. Ofta handlar det då om korta och osäkra kontrakt.

Hyresgästföreningen beskriver utsattheten på bostadsmarknaden och har i initiativet ”Stoppa bostadskaoset” samlat in vittnesmål där unga berättar om sina upplevelser och konsekvenserna som bristen på en trygg bostad får.

Läs ocksåFlera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad

När Hem & Hyra vill gå vidare och granska andrahandsmarknaden söker vi en bostad på Blocket. Vi söker som ung tjej och student med svenskklingande namn efter ett rum att hyra. Maxhyra 8000 kronor, ”allt av intresse”. Efter någon minut kommer de första svaren, som totalt blir 74 under ett dygn.

Flera personer hyr ut rum eller lägenheter för över 8 000 kronor i månaden, vilket är högt för en student som lever på studielån och bidrag. Många är positiva till att ha en inneboende. Ett lägenhetshotellföretag hör också av sig.

I flera fall handlar svaren inte bara om att hyra en bostad utan även om tjänster, som att städa huset. En man hyr ut en del av sin villa i ett välbärgat område till ”rabatterad hyra” i utbyte mot hushållsnära tjänster som återkommande veckostädningar.

Läs ocksåStockholms studenter sämst på bostadsbidrag - 3 300 missar extrapengar

En annan man hyr ut rum och delat kök och badrum inne på en sportanläggning. En tredje erbjuder sovplats på bäddsoffa i delad etta för 250 kronor i månaden ”som en tillfällig lösning”.

En del svar låter mer som platsannonser – ”anmäl ditt intresse genom att svara och beskriva vem du är och varför vi ska välja dig till vår nya hyresgäst”.

Ibland ställs tuffa krav på den inneboende – som att man inte ska vara hemma dagtid. Andra säger sig inte bo i lägenheten i fråga men kommer vara där på dagarna.

Läs ocksåTerminsstart lockar fram bedragareFalska bostadsannonser cirkulerar på nätet. Denna annons om en lägenhet i Lund "två minuter från tunnelbanan" riktar sig till utländska studenter som söker bostad.

I vissa fall undrar vi om det finns tillåtelse att hyra ut i andra hand eftersom det inte möjligt att skriva sig på adressen.

En tjej vill ha 1 500 kronor extra i månaden för att man ska få använda vardagsrummet. En bostad lämpar sig inte för kattallergiker, där ingår att vara kattvakt och tömma kattlådan.

Det dyraste tipset är en tvåa på Östermalm på 83 kvadrat med biosalong som annonseras för 49 000 kronor i månaden. En del av lägenheten kan hyras för 8 000 kronor men då kommer mannen som äger lägenheten också var på plats.

Men den snabba kollen visar också att det finns alternativ som erbjuds med kort varsel. Kanske fler öppnar dörren i tuffa tider, som under en pandemi. En man skriver: ”Har ett fristående hus på min tomt. Brukar inte hyra ut men känner att i dessa tider ska man ställa upp och hjälpa varandra”.

Vår granskning visar även att det är lättare för en ung, kvinnlig student med svenskklingande namn att bli erbjuden boende. När vi lägger in en liknande annons fast på knagglig svenska som presenterar en ung man, en student med utländskt klingande namn, så är det helt plötsligt svårare att få erbjudanden. Då får vi bara 15 svar.

Läs också Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.