HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sissela ska jobba med mänskliga rättigheter i Stadshuset

Stockholm Hennes historia är präglad av politisk förföljelse och flykt. Nu leder Sissela Nordling Blanco arbetet med mänskliga rättigheter i Stadshuset.
Foto: Thomas Carlgren
Bor i kollektiv. Sissela Nordling Blanco (Fi) hemma i sitt kök som hon delar med tre kompisar, en hund och tre katter.

När Hem & Hyra hälsar på hemma hos Sissela Nordling Blanco har hon precis arbetat sin första vecka i Stadshuset.
– Det har varit hektiskt. Ändå är jag hemma mer nu än under valrörelsen, berättar hon.

I dag är hon en del av majoriteten som ska styra staden. Även om det inte blev en borgarrådsplats för Fi så ska Sissela sitta som ordförande i ett Råd för mänskliga rättigheter.
– Det känns häftigt att vi är med och styr nu. I och med rådet är vi ändå med och påverkar övergripande, säger hon.

Sissela Nordling Blancos bakgrund är präglad av politik. Hennes morfar är Hugo Blanco, känd medborgarrättsaktivist och bondeledare i Peru och hennes mor är Carmen Blanco Valer, debattör inom svenska latinamerikarörelsen.
– Jag tror att det har påverkat mig liksom många andra svenskar. Att min släkt har en historia av politisk förföljelse och flykt. Det skapar en viss medvetenhet.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Sissela föddes i Uppsala men flyttade till Chile redan vid tre års ålder. När hon var 11 år flyttade familjen tillbaka till Uppsala – något hon beskriver som ganska odramatiskt.
– När man är barn är man mer flexibel. Det var nog värre för min storasyster som var tonåring, säger Sissela.

I dag bor hon tillsammans med tre vänner, en hund och tre katter i ett radhus i söderort. Katten Rio tassar runt köksbordet.
– Jag har ju valt att bo i kollektiv för att jag tycker om det. Samtidigt har jag inte haft kötid eller inkomst för något annat.

På grund av sina politiska ställningstaganden tvingas Sissela Nordling Blanco bo på en skyddad adress.
– Det är ett demokratiskt problem, som handlar om att det finns starka krafter som försöker tysta ner människor. Det gäller att inte låta dem vinna.

Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

Vad gäller Hyresgästföreningen berättar Sissela att hon har inspirerats av folkrörelsen.
– Jag tror vi har mycket att lära av varandra. Var det något vi i Fi lyckades med i valrörelsen var det att vi pratade om ideologi, inte hur mycket mer pengar man skulle ha i plånboken. Där tror jag att alla folkrörelser behöver förnya sig. Att nå ut bredare och vara beredd att släppa ifrån sig makt till de yngre.

Fakta: Sissela Nordling Blanco

Ålder: 26 år.Bor: I ett radhuskollektiv. Yrke: Ordförande i nyinstiftade Rådet för mänskliga rättigheter.Övrigt: Var med och startade Uppsala Pride 2007 – 2009.

Läs också Svarta kontrakt: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte – "dåligt riggat" Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.