Annons

Självsanerare flyttar frivilligt

Västerås Hyresgästen som själv lössanerade lägenheten med bensin har nu gått med på att flytta. När hyresvärden Rikshem accepterade att ge mannen en liten ersättning blev det en kompromiss.
Bilden visar en vägglus. Den är oval till formen och rundare baktill, har sex ben och två spröt. Den är rödbrun till färgen vilket betyder att den sugit blod från en människa.
Foto: Anticimex
Vägglöss plågade hyresgästen i drygt ett år. Nu får mannen flytta efter att själv ha försökt göra sig av med skadedjuren på ett sådant sätt att grannarna drabbats av stort obehag.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästen i ett av Rikshems hus i Västerås som efter att länge ha plågats av vägglöss tog saken i egna händer och sanerade bort skadedjuren på ett effektivt men hälsovådligt sätt med bensin. Läs här.

För grannarna innebar bensinstanken stora olägenheter. En av dem tvingades till och med att flytta från huset och en lägenhet fick tomställas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Rikshem valde att säga upp ”självsanerarens” hyreskontrakt, vilket mannen bestred.

När tvisten behandlades i hyresnämnden sade hyresgästen att det av Rikshem anlitade saneringsföretaget, trots tre försök, misslyckats med att få bort vägglössen som plågat honom i drygt ett års tid.

Annons

Han valde då att på egen hand ta till bensinmetoden, vilket blev framgångsrikt.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Någon grund för uppsägning fanns det inte, enlig hyresgästen. Efter att ha blivit tillsagd att sluta med bensin gick han i stället över till att lössanera med insektsmedel samt vattenånga med tvättmedel. Något som också det fungerade bra.

Anledningen till att Rikshem ville ha bort honom var att företaget förberedde en renovering av lägenheten för att kunna höja hyran till en nivå som han inte har råd med, misstänkte mannen.

Rikshem förklarade inför hyresnämnden att företaget inte kunde tänka sig att ta tillbaka uppsägningen efter de skador hyresgästen orsakat, och efter hans vägran att ge Rikshem tillträde till lägenheten för ytterligare professionell sanering.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Under medling kom parterna fram till en frivillig förlikning. Hyresgästen accepterade att flytta ut senast 2 oktober. Flyttar mannen tidigare slipper han uppsägningstid.

Rikshem ska som motprestation betala hyresgästen 5 500 kronor när han flyttat ut. Var och en parterna står för sina egna kostnader för tvisten.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.