HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sjukdom och honung bet inte på hyresnämnden – småbarnsmammma får bo kvar

Tanum Allvarlig sjukdom och honungsslungning i källaren var inte argument nog. Den privata värden i Tanumshede får inte säga upp en hyresgäst för att själv kunna flytta in i lägenheten.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Kajsa Wedberg
Hyresvärden ville säga upp en av sina hyresgäster. Honungstillverkning i källaren var ett av skälen. Men hyresnämnden tyckte annorlunda.

Hyresnämnden gick på småbarnsmammans linje. Hon får bo kvar i lägenheten som värden ville säga upp henne ifrån.

Bostaden ligger i en mindre fastighet med två hyreslägenheter i Tanumshede.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

Hyresgästen, en kvinna i 45-årsåldern med ett ettårigt barn, har bott där i sex år. Men i slutet av januari meddelade hennes hyresvärd att hon behövde flytta. Värden ville säga upp kontraktet och själv flytta in i lägenheten. Som skäl angavs att han drabbats av sjukdom och inte längre kunde bo kvar i sin nuvarande bostad. Senast den 30 april skulle lägenheten vara tom.

Kvinnan motsatte sig uppsägningen. Hon menade att det var omöjligt att hitta en annan lämplig bostad för sig och sitt barn.

Ärendet hamnade hos hyresnämnden i Göteborg. Där sa värden att han och hans hustru köpt det aktuella hyreshuset för att deras barn skulle ha någonstans att bo när de skulle flytta hemifrån. Tanken var också att paret själva skulle flytta dit efter pensionen. När barnen istället själva ordnade sig bostad valde man att hyra ut lägenheterna istället.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Förra sommaren drabbades mannen av allvarlig sjukdom. Nu var bostaden, som han och frun bodde i, inte längre lämplig varför de ville flytta in i den aktuella lägenheten. Ett annat skäl till att värden vill säga upp sin hyresgäst har med honung att göra. Kvinnan i värdparet tillverkar och säljer honung i hyreshusets källare. Nu har tillsynsmyndigheten krävt anpassningar av lokalen. Något som kräver omfattande ombyggnationer. Och, enligt värden, kommer detta att vara störande för hyresgästerna under tiden. Detta borde, enligt värden, motivera och påskynda uppsägningen.

Men hyresnämnden dömer annorlunda. Enligt den väger hyresgästens och hennes barns behov av lägenheten tyngre. Tre månaders uppsägningstid är allt för kort menar nämnden som beslutat att hyreskontraktet inte får sägas upp.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.