Annons

”Ska inte sitta på kontot”

Göteborg Bostadsbolaget i Göteborg har avsatt flera miljoner till boinflytande, pengar som ännu inte gått åt. Utmaningen är att få in hyresgästernas idéer om vad pengarna ska användas till.

Bostadsbolaget i Göteborg har i år ett avtal med Hyresgästföreningen om 2,8 miljoner kronor öronmärkta för boinflytande. Detta trots att bolaget redan har en stor pott oförbrukade medel på totalt 4,5 miljoner.

Magnus Redenheim, bolagets chef för affärsutveckling, beklagar att pengarna inte används.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Pengarna ska inte sitta på kontot. De ska gå tillbaka till hyresgästerna. De har ett så gott syfte och gagnar områdets utveckling. Det vore synd om man på sikt tvingas avsätta mindre pengar till detta, säger han.

Svårigheten ligger i att få in idéer från hyresgästerna om vad pengarna bör gå till: kanske en mötesplats i det egna området, en grillyta eller en lekplats. Både Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen behöver bli bättre på att berätta för folk hur de kan utnyttja pengarna, menar Magnus Redenheim.

Annons

– Alla ska veta att de finns, vad de kan användas till och hur man äskar. De här projekten är bra just för att de är väl förankrade ute i bostadsområdena. De boende vet bäst vad som saknas, säger han.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

I dagsläget ser han dock ingen anledning att ompröva summan eller upplägget kring pengarna.

– Bostadsbolaget ifrågasätter inte hanteringen. Det handlar mer om hur vi uppmuntrar ansökningar. Det arbetet pågår, och vi samarbetar med Hyresgästföreningen kring det.

Annons

LÄS MER:
Hyresgästers pengar på hög

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.
Läs också Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.