HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Ska inte sitta på kontot”

Göteborg Bostadsbolaget i Göteborg har avsatt flera miljoner till boinflytande, pengar som ännu inte gått åt. Utmaningen är att få in hyresgästernas idéer om vad pengarna ska användas till.

Bostadsbolaget i Göteborg har i år ett avtal med Hyresgästföreningen om 2,8 miljoner kronor öronmärkta för boinflytande. Detta trots att bolaget redan har en stor pott oförbrukade medel på totalt 4,5 miljoner.

Magnus Redenheim, bolagets chef för affärsutveckling, beklagar att pengarna inte används.

Läs ocksåNy stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden

– Pengarna ska inte sitta på kontot. De ska gå tillbaka till hyresgästerna. De har ett så gott syfte och gagnar områdets utveckling. Det vore synd om man på sikt tvingas avsätta mindre pengar till detta, säger han.

Svårigheten ligger i att få in idéer från hyresgästerna om vad pengarna bör gå till: kanske en mötesplats i det egna området, en grillyta eller en lekplats. Både Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen behöver bli bättre på att berätta för folk hur de kan utnyttja pengarna, menar Magnus Redenheim.

– Alla ska veta att de finns, vad de kan användas till och hur man äskar. De här projekten är bra just för att de är väl förankrade ute i bostadsområdena. De boende vet bäst vad som saknas, säger han.

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

I dagsläget ser han dock ingen anledning att ompröva summan eller upplägget kring pengarna.

– Bostadsbolaget ifrågasätter inte hanteringen. Det handlar mer om hur vi uppmuntrar ansökningar. Det arbetet pågår, och vi samarbetar med Hyresgästföreningen kring det.

LÄS MER:
Hyresgästers pengar på hög

Läs ocksåDeras förråd flyttas 1,5 mil bort
Läs också Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi Hyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.